biznis
0

SERDA primljena u članstvo EURADA-e

FENA
Sarajevska regionalna razvojna agencija - SERDA primljena je u članstvo Evropske asocijacije razvojnih agencija (EURADA).

S obzirom da BiH nije u Evropskoj uniji, SERDA će u EURADA-i imati poziciju pridruženog člana.

Članstvom u EURADA-i zadovoljit će se potreba SERDA-e za uključivanjem i pozicioniranjem među EU organizacijama, koje promoviraju lokalni i regionalni ekonomski razvoj na principu razmjene iskustva i primjera dobre prakse, ističu u SERDA-i.

Inače, EURADA je osnovana u decembru 1991. godine, s sjedištem u Briselu, u formi neprofitne organizacije. Njeno članstvo broji oko 150 razvojnih agencija, koje djeluju u više od 25 zemalja.

Usluge EURADA-e uključuju, između ostalog, pristup i razmjenu znanja kroz Eurada newsletter, Magazin: godišnji izvještaj, Kompendij zakonodavstva Zajednice, tematske analize i sažetak dokumenata, rad okruglog stola praktičara u ekonomskom razvoju, zatim umrežavanje aktera razvoja u događajima kao što su Agorada: sastanak u glavnoj skupštini, Godišnji kongres RRA iz Srednje i Istočne Evrope, tematski seminari i konferencije.

Usluge uključuju i pomoć za traženje partnera, koordinaciju ili pomoć u formuliranju odgovora na pozive za dostavu prijedloga projekata, kao i provedbe transnacionalnih projekata, povlaštenih odnosa sa sličnim organizacijama sa drugih kontinenata i drugo.