biznis
0

Saudijska Arabija gradi metro koji će koštati 22,5 milijardi dolara

SRNA
Saudijska Arabija angažovala je tri kompanije za izgradnju metroa dugog 176 kilometara u glavnom gradu Rijadu, koji će koštati 22,5 milijardi dolara, saopštile su vlasti ove arapske države.

Prema projektu, metro u prijestonici Saudijske Arabije imat će šest linija da bi se rasteretio gust saobraćaj ovog šestomilionskog grada, javio je AFP.

Dvije linije metroa gradit će američka kompanija Bechtel Corporation, a cijena radova trebalo bi da bude oko 9,45 milijardi dolara.

Tri linije metroa izgradit će španska kompanija BTP-FCC consortium, po cijeni od 7,88 milijardi dolara, dok je izgradnja jedne linije povjerena italijanskoj firmi "Ansaldo" u iznosu od 5,21 milijardi dolara.

Projekat podrazumijeva i izgradnju autobuskih linija koje će povezivati različite dijelove grada sa metroom, a vlasti su najavile nabavku hiljadu autobusa.

Izgradnja metroa u Rijadu trebalo bi da počne u prvom tromjesečju 2014. godine i trajat će 56 mjeseci. Dvadeset posto mreže metroa radit će na solarnu energiju.

Još nije poznato da li će metro moći da koriste žene bez pratnje. U Saudijskoj Arabiji žene ne mogu da voze automobile, osim u pratnji nekog člana porodice.

Saudijska Arabija, zemlja bogata naftom, pokrenula je više velikih projekata za razvoj i modernizaciju svoje infrastrukture u domenu saobraćaja, posebno željezničkog.