Prva kompanija u svijetu
0

Samoa Air naplaćuje karte po kilogramima putnika

Klix.ba
Samoa Air je prva avionska kompanija koja je počela naplaćivati karte na osnovu tjelesne težine putnika, što znači da putnici koji imaju višak kilograma plaćaju više za svoje mjesto.

"Ovo je najljepši način putovanja. Ne postoje dodatne naknade za prtljag ili slično. Važni su samo kilogrami", rekao je izvršni direktor kompanije Chris Langton za ABC radio.

Poput mnogih pacifičkih otoka i Samoa ima ozbiljan problem s gojaznošću te se nalazi među 10 zemalja sa najgojaznijom populacijom.

"Standardi težine su viši na Pacifiku, jer to predstavlja zdravstveni problem u nekim područjima", dodao je Langton.

Prema novom sistemu, putnici Samoa Aira moraju ukucati svoju kilažu i težinu prtljaga u sekciji online booking na zvaničnoj internet stranici kompanije.

Cijena zavisi od udaljenosti leta: od jednog dolara po kilogramu za kratke domaće linije, do 4,16 dolara po kilogramu za letove između Samoe i Američke Samoe. Potom se putnici ponovo vagaju na aerodromskim vagama kako bi se provjerili podaci koje su dostavili putem interneta.

"Standardi visine i širine sjedišta se mijenjaju kako ljudi postaju deblji i viši", rekao je Langton dodavši kako će ovo postati praksa avionskih kompanija u budućnosti.

Iz kompanije ističu da su ovakve mjere poduzeli radi sigurnosti putnika. Također, dodaju kako ovo ide u njihovu korist jer bi u drugim kompanijama gojazni putnici plaćali kartu za dva sjedišta, a ovako se plaća po kilogramima, što je na kraju ipak jeftinije.