biznis
0

SAD: U Kongresu postignut sporazum o gospodarskim poticajima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Čelnici demokrata i republikanaca u američkom Kongresu u četvrtak su postigli načelni sporazum o paketu poticajnih mjera za gospodarstvo, koji uključuje povrat poreza od 300 do 1.200 dolara po obitelji i porezne olakšice za poslovne subjekte vrijedne 70 milijardi dolara, izvijestile su američke TV mreže.

Dužnosnici Kongresa bliski pregovorima izjavili su da su predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi i čelnik republikanaca u domu John Boehner postigli načelni sporazum u telefonskom razgovoru u četvrtak.

Prema istim izvorima, dvoje čelnika želi da ključni članovi njihovih stranaka potpišu sporazum prije objavljivanja.

Glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino izjavila je kako izgleda da "još nema konačnog sporazuma, ali je postignut napredak".

Demokratska čelnica Pelosi odustala ja od zahtjeva za povećanje naknada za nezaposlene i kupona za prehranu za socijalno ugrožene, u zamjenu za najmanje 300 dolara povrata poreza za gotovo sve Amerikance koji primaju plaću, uključujući i one koji zarađuju premalo da bi plaćali porez na prihode.

Obitelji s djecom dobile bi dodatnih 300 dolara po djetetu, do najviše 1.200 dolara. Povrat poreza namijenjen je pojedincima čija je godišnja zarada ispod 75.000 dolara, odnosno ispod 150.000 dolara za bračne parove.

Prema okvirnom sporazumu, da bi se kvalificirali za povrat poreza, građani su morali zaraditi najmanje 3.000 dolara u 2007. godini.

Drugi element plana za poticanje američkog gospodarstva, kako bi se izbjegla recesija, odnosi se na porezne olakšice za poduzeća u visini od 70 milijardi dolara. Te mjere uključuju poticaje poduzećima za ulaganja, kao i povrat poreza za male poduzetnike koji su ostvarili gubitke.

Predsjednik George W. Bush i čelnici Kongresa najavili su početkom sedmice da će paket poticajnih mjera za gospodarstvo biti vrijedan 150 milijardi dolara.

Američke berze, prenosi Hina, pozitivno su reagirale na vijest o postignutom sporazumu u Kongresu, pa su nakon prva dva sata trgovanja glavni dionički indeksi u porastu.