biznis
0

Rusija, Srbija, gas i strah od potencijalnog gasnog kartela

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Iako je srijeda u Britaniji Badnji dan, listovi kao da se utrkuju koji će od njih čitaocima pred božićne praznike prenijeti sve samo ne praznične vijesti: od toga da će recesija biti teža nego što se strahovalo do epidemije gripe koja nije viđena posljednjih osam godina.

Financial Times je jedini britanski list koji izvještava o potpisivanju energetskog sporazuma Srbije i Rusije.

List u kratkoj vijesti navodi da će ruski Gazprom osigurati većinsko učešće u srpskome državnom naftnom monopolu NIS-u zahvaljujući, kako piše, kontroverznoj kupovini za 400 miliona eura "zaslađenoj" obećanjem o postojanom snabdijevanju jeftinim prirodnim gasom.

Financial Times se osvrće i na odluku 12 najvećih svjetskih izvoznika zemnog gasa, pored ostalih Rusije, Irana i Venecuele, da formiraju grupaciju proizvođača koja bi, kako strahuju potrošači, mogla prerasti u kartel ravan onome koji danas predstavlja OPEC.

List primjećuje da grupacija izvoznika prirodnog gasa ne može funkcionirati na isti način kao Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) koja je u mogućnosti da od mjeseca do mjeseca mijenja nivo proizvodnje svojih članica kako bi uticala na tržište.

Zemni gas se naime prodaje na osnovu dugoročnih ugovora koje je, objašnjava londonski list, teško raskinuti ili promijeniti. I pored toga bi predložena nova grupacija, ozvaničena verzija Foruma zemalja izvoznica gasa koji postoji od 2001. godine, mogla pokušati da podigne cijenu gasa na srednji rok, čitamo u Financial Timesu.

Daily Telegraph pak ukazuje na sve izraženija strahovanja da Rusija nastoji povećati mogućnost uticaja na cijenu energenata, što je državna kompanija Gazprom već učinila zaprijetivši da će smanjiti dotok gasa svojim gasovodima.

Gazprom je, nastavlja list, trenutno u sporu s Ukrajinom oko isplate nadoknade za protok gasa, što bi moglo obustaviti isporuke Njemačkoj i drugim evropskim zemljama.

Daily Telegraph podsjeća da Britanija svega dva posto svojih potreba za zemnim gasom podmiruje iz ruskih izvora ali da se očekuje kako će taj postotak porasti budući da su drugi izvori nadomak da budu iscrpljeni.

The Independent pak primjećuje da izlazak na scenu zvaničnog tijela zemalja izvoznica zemnog gasa brine zapadne diplomate i vladine zvaničnike zadužene za energetiku koji su već podložni OPEC-ovim odlukama o nivou proizvodnje nafte i time potaknutoj nepostojanosti cijena crnog zlata na svjetskom tržištu.

Iako su ruski zvaničnici negirali da će novo tijelo djelovati kao kartel i da će promjenom nivoa proizvodnje uticati na cijenu ovog energenta, Independent navodi ocjene analitičara koji ukazuju da su tržišta nafte i gasa potpuno različita.

Dok je svrha OPEC-a eliminacija konkurencije između članica organizacije, izvoznici gasa ne dijele izvozno tržište, pa je nastanak jedne ovakve organizacije lišen smisla, tvrde analitičari čije ocjene prenosi Independent.