Kraj "hladnog trgovinskog rata"
0

Rusija i SAD će primjenjivati sporazume Svjetske trgovinske organizacije

FENA
Maksim Medvedkov
Maksim Medvedkov
Predstavnici Rusije i Sjedinjenih Američkih Država su u Ženevi obavjestili generalnog direktora Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Pascala Lamya da povlače primjedbu o neprimjenjivanju sporazuma WTO na uzajamnu trgovinu.

Direktor odsjeka za trgovinske pregovore u ruskom ministarstvu ekonomskog razvoja Maksim Medvedkov je za agenciju Interfax rekao da je to postalo moguće pošto su SAD ukinule amandman na zakon Jacksona-Venika iz 1974. godine.

"Time je u odnosima između dvije strane okončan višegodišnji period “hladnog trgovinskog rata"", podvukao je direktor odsjeka Medvedkov.

Po njegovi riječima, sada se trgovina između Rusije i SAD reguliše sporazumima WTO "pa će ruske kompanije moći da koriste mehanizme te organizacije za zaštitu svojih interesa na velikom američkom tržištu, da povećavaju izvoz i investicije".

Rusija je 22. augusta ove godine postala član WTO-a.

Do sada u trgovini između SAD-a i Rusije nisu primjenjivani propisi i principi WTO jer Kongres u Washingtonu nije bio ukinuo amandman Jacksona-Venika, objavljeno je na internet strani Finmarket.ru.

Taj amandman, koji je dobio taj naziv po kongresmenima koji su ga 1974. unijeli u zakon, zabranjivao je da SAD odobravaju status najpovlašćenije nacije u trgovini onim zemljama koje svojim građanima ograničavaju pravo na emigriranje.

SAD su taj amandman unijele u zakon specijalno protiv bivšeg Sovjetskog Saveza koji je prestao da postoji 1991.

Kako primećuju ruski mediji, ta dopuna zakona bila je nespojiva s normama WTO.