Zarubežnjeft počeo pregovore
0

Rusi kupuju pumpe OMV-a u BiH i Hrvatskoj

Klix.ba
Najave o prodaji benzinskih pumpi OMV-a u BiH i susjednoj Hrvatskoj ponovo su aktuelizirane nezvaničnim informacijama da se u pregovore o njihovoj kupovini uključio ruski naftni div Zarubežnjeft.

Informaciju su zagrebačkom Jutarnjem listu potvrdili izvori iz Optima grupe, Zarubežnjeftove firme u našoj zemlji. Pregovori su na početku, ali se dobro razvijaju. "Zarubežnjeft je već u pregovorima s OMV-om, a zanimaju ih pumpe i u Hrvatskoj i u BiH", rekao je izvor iz Optime, ne navodeći novčane iznose.

U OMV-u su još krajem prošle godine najavili povlačenje s tržišta Hrvatske i BiH, a prodaju su povjerili Deutsche Banku. Kao glavne razloge prodaje naveli su da se Hrvatska i BiH optimalno ne uklapaju u OMV-ov lanac opskrbe, kao i da kompanija želi pojednostaviti svoj portfelj i postupno se odmaknuti od prerade nafte i trgovine prema istraživanju i proizvodnji te prema plinskom biznisu.

U našoj zemlji OMV posluje od 2001., posjeduje 28 benzinskih servisa i ima tržišni udio od osam posto. Prema nekim procjenama, OMV bi od prodaje mreže svojih benzinskih pumpi u Hrvatskoj i BiH mogao dobiti oko 150 miliona eura. U OMV-u o prodaji i potencijalnim kupcima, međutim, nisu željeli govoriti, ističući tek kako im je namjera završiti prodaju podružnica u obje zemlje do kraja 2013.