Sarajevo
0

Regionalna saradnja preduvjet sigurnosti snabdijevanja gasom

FENA
Jaka saradnja u regionu jugoistočne Evrope važan je faktor za realizaciju projekata, izgradnju nove infrastrukture, povezivanje gasnih sistema i sigurnost snabdijevanja ovim energentom - istaknuto je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu u kojem se drugi dan održava 4. međunarodna gasna konferencija jugoistočne Evrope.

Tema konferencije je ''Uloga prirodnog gasa u regionu jugoistočne Evrope u narednom desetljeću" u okviru koje će biti prezentirano 49 referata iz 18 zemalja koji su podijeljeni u nekoliko stručnih oblasti.

Istraživačko-razvojni centar za gasnu tehniku (IGT) BiH ovih dana obilježava 20 godina postojanja i to je bio jedan od povoda za realizaciju ove konferencije. Otprilike toliko traje i saradnja s gasnim kompanijama u ovoj obasti i međunarodnim gasnim institucijama, kazao je uime organizatora konferencije i predstavnik IGT-a Semin Petrović.

Predstavnik Plinacroa iz Hrvatske Vladimir Đurović istakao je da regija mora maksimalno koristiti svoju geostratešku poziciju u smislu postojećih i novih gasnih koridora. On je pri tome pocrtao važnost zajedničkog djelovanja, kvalitetne pripreme projekata i njihove brze realizacije, kao i da se odluke vezane za gradnju gasnih objekata moraju brzo donositi.

Rajko Simin iz Srbijagasa istakao je dugogodišnju dobru saradnju u vezi s tehničkom regulativom za gasne procese. Glavna tema konferencije, interkonekcije koje osiguravaju sigurno snabdijevanje, kako je rekao, vjerovatno u četiri godine neće biti realizovane. Povećanju stabilnosti snabdijevanja u Srbiji i regionu treba doprinijeti dalje osposobljavanje podzemnog skladišta u Banatu, dodao je Simin.

Prirodni gas, po riječima Daniela Heca iz Evropske asocijacije za gasnu privredu, predstavlja gorivo izbora u sljedećem stoljeću jer je to čisto i efikasno gorivo, lako za upotrebu. Danas u Evropi ima 110 miliona potrošača koji imaju priključak na gas.

"Najznačajnije organizacije i kompanije iz BiH, Hrvatske, Srbije i drugih zemlja trebaju imati direktan pristup procesu harmonizacije i usklađivanja aktivnosti u ovoj oblasti na evropskom nivou", kazao je Hec.

Hans Ridervold iz Internacionalne gasne unije kazao je da prirodni gas postaje globalni energent pristupačan u smislu zaštite okoliša koji može premostiti energetske izazove u budućnosti. Naglasio je potrebu integracije gasnih tržišta u regionu i saradnju među državama.

Cilj konferencije je da se razmijene informacije o aktuelnim projektima u izgradnji transportnih kapaciteta u zemljama regiona te da se tješnjom saradnjom subjekata gasne privrede ostvare pretpostavke za veću pouzdanost u snabdijevanju prirodnim gasom.

Osnovna karakteristika tržišta prirodnog gasa u BiH jest da je ono relativno nerazvijeno jer je postojeća gasna infrastruktura razvijena samo na dijelu teritorije i prirodni gas kao energent je dostupan ograničenom broju korisnika u nekoliko gradova kroz koje magistralni gasovod prolazi.

Januarska kriza izazvana prekidom snabdijevanja prirodnog gasa zbog spora između Rusije i Ukrajine pokazala je koliko smo ranjivi potrošači. Jasno je da osiguranje energenata iz više izvora samo po sebi nije garancija za sigurno snabdijevanje. Isto tako je bitno osigurati diverzifikaciju transportnih pravaca i više interkonekcija.

U ukupnoj potrošnji energije prirodni gas učestvuje s oko šest posto i prema nekim projekcijama očekuje se da do 2020. taj procent bude oko 17 posto.