biznis
0

Raskida se privatizacioni ugovor Integrala iz Laktaša i Hidrogradnje s Pala

FENA
Privatizacioni ugovor kojim je Integral inžinjering iz Laktaša kupio GIK Hidrogradnju a.d. Pale bit će sporazumno raskinut, a to preduzeće ide stečaj kako bi se reorganiziralo.

Ovo su najbitniji detalji protokola o saradnji koji je danas potpisao predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić sa predstavnicima Integral inženjeringa i Hidrogradnje te predstavnikom Sindikalnog odbora tog preduzeća.

“Protokol predviđa sporazuman raskid privatizacionog ugovora sa kupcem kapitala Hidrigradnje, kompanijom Integral inženjering. Istovremeno, predstavnici Integrala obezbjedit će sredstava za izmirenje dijela potraživanja radnika Hidrogradnje i to 360.000 KM do kraja naredne sedmice i 150.000 KM do 10. aprila ove godine”, saopćeno je iz entitetske vlade

Tokom sastanka sa menadžmentom i sindikalnim odborom Hidrogradnje, usaglašen je i stav da je, kako se dodaje, jedini način opstanka privrednog društva provođenje postupka stečajne reorganizacije.

“Radnici su saglasni da polovinu potraživanja po osnovu plaća pretvore u akcije, a drugu polovinu izmire prodajom dijela imovine preduzeća”, navodi se u saopćenju.

Entitetska vlada saopćava i da će dati punu podršku i pomoć tokom stečajne reorganizacije društva i izmirenja obaveza prema radnicima.

"Integral inžinjering“ iz Laktaša, koji je većinski vlasnik GIK "Hidrogradnja“ iz Istočnog Sarajeva, duguje radnicima i do 48 plaća zbog čega su već protestirali, a prije deset dana i odlučili su da odustanu od najavljene blokade puta Foča-Gacko.