Komentari (12)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
@phu Firma A npr. firmi B ispostavi fakturu na neki iznos. Firma B firmi A tu fakturu nikad ne plati. Firma A je dužna platiti PDV državi kao da je firma B tu joj fakturu platila. Ogroman broj firmi u BiH je pao zbog ovoga. @Doboj R BiH Inspektori kontrolišu samo prijavljene firme koje prave promet. Osobe koje rade na crno niko ne kontroliše. Kako ne plaćaju obaveze državi, ovi na crno rade poslove po daleko nižim cijenama od registrovanih firmi. Ove prijedloge je npr. R Hrvatska već realizirala kroz zakone prije nekih 2 mjeseca.
Firme iz republike srpske bi trebale plaćati PDV Srbiji plus 20% za Kosmet
Imam firmu ... Ne izdajem fakture dok mi se ne uplati po predračunu, osim ako imam 100% korektan ugovor !!!! ... Upravo iz ovih razloga !!! A ovo firma A ne plati firmi B bi se samo iskoristilo za malverzacije, jer bi gazda firme A i B bio isti čovjek ... pa onda firmu B odvedeš u stečaj ... i niđe para ! Al nije Dodik budala, neće on dat da se ovako radi :) :) :)
znaci, firma B sj ebe firmu A i pored svega toga, treba i drzava da dobije po usima? nas mentalitet je takava da samo gledamo gdje i kako zavrnuti. jedini nacin da se drzava odbrani od toga je naplata odmah, a ti radi sa svojim dugom sta hoce... neko gore jos pametno rece : pametnije je drzavu ukljuciti u realizaciju brze naplate. u Srbiji npr. imas poseban sud za te stvari,koji predmete rjesava u roku 15 dana. Imas fakturu? uzeo si robu? nemas reklamaciju? PLATI!
Ajd... Iz Bozjih usiju u tvoja usta... :D
da ti opisem kako radi sistem prijava firme od strane treceg lica je posebna stvar, ali inspektori obicno rade kako im izbaci sistem, a on prati velike pretplate poreza (zato su gradjevinari cesto na udaru), one koji imaju nelogicnosti u formiranoj PDV prijavi i slicno, nije to bas tako kako ti zamisljas, a to da ima sumnjivih radnji i sumnjivog rada inspekcija to ima i oni su ljudi, pa kako ima mutnih u privredi tako ima mutnih i medju inspektorima
ovo bi bilo fino, ali nista od ovog, treba nadolmiti politicare ... kad bi ovo bilo prihvaceno, pao bi cash flow drzave i nebi onda drzava imala redovan priliv i sve bi dovelo do problema (da neko ne pomisli da branim trenutno stanje, ali bez redovnog priliva PDV-a bio bi upitan rad i vrtica i zdravstva pa kako god da je ono, i policije i vatrogasa ... svega sto zivi od budzeta) pametni je bi bilo propisati zakonski rok naplate i brzu sudsku realizaciju i zestoko kaznjavati one koji imaju blokirane racune a rade kesom a inspektori po nalogu sefova cesto vise i nerade kontrolu ispravnosti, nego dolaze kao reketasi da otmu, ako nadju malo po misljenju sefa cesto ih znaju vratiti nazad za kraj, najveci bandit u BiH je drzavni aparat ... sto kazu od glave riba smrdi
Svaka cast gosp. Milic
Svaka cast Milicu na ovome!
u njemackoj je normalno da nakon 45 dana platis PDV jer se smatra da ces naplatiti u roku od 45 dana fakturu. Samo kod nas je nakaradno daj plati odma.
Sa ovom izjavom moze nastupat u cirkusu. Dokaz da se radi o osobi sa sumnjivvom radnjom. Gdje je on ucio ekonomiju, u sumadiji?!
idi čuvaj ovce po kozari čovječe. šta po naplati? nisi normalan, sa ovim bi se otvorilo prostora za crno tržište