Nije ispunjen nijedan zahtjev
0

Radnici živiničkog "Konjuha" blokirali magistralni put

Piše: D. Brkić
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Kao što su prethodno najavili, radnici živiničkog "Konjuha" u utorak od 9:30 do 10:30 sati blokirali su magistralni put Tuzla - Sarajevo pošto nijedan od njihovih zahtjeva nije ispunjen.

"Tražimo svojih deset plata i da nam isplate razliku za septembar prošle godine, te plate za novembar i decembar. Oktobarsku platu ne tražimo, jer smo veći dio tog mjeseca štrajkovali", kazao je predsjednik Sindikata "Konjuha" Mevludin Trakić.

Radnici zahtijevaju od Ministarstva pravde u Vladi Tuzlanskog kantona da ubrza procesuiranje krivičnih prijava koje su podnijeli protiv bivšeg direktora Eldina Brčaninovića i Nadzornog odbora. Također, traže od SIPA-e da dođe u kontrolu u "Konjuh", jer radnici navode kako je ova kompanija kriminalnim radnjama dovedena do kolapsa.

"U odbranu BiH iz 'Konjuha' je krenulo oko 500 radnika, od kojih je četrnaest poginulo. U miru nas niko ne gleda. Zar nije sramota za Vladu TK, pogotovo za premijera Seada Čauševića, da nisu naši za shodno da se obrate ovim gladnim radnicima? To je veliki minus za njih", poručio je Trakić.

Danas će u "Konjuhu" biti održana sjednica Nadzornog odbora, na kojoj će aktuleni direktor Osman Abadžić, prema najavama radnika, podnijeti ostavku. Podsjetimo, radnici "Konjuha" su deveti dan u štrajku, kojeg neće prekinuti dok se ne ispoštuju njihovi zahtjevi.

Za naredne dane najavljene su jednosatne blokade ceste Tuzla – Sarajevo, nakon kojih će štrajk biti nastavljen u krugu fabrike.