Sastanak nije urodio plodom
0

FOTO / Radnici "Konjuha" ostaju u štrajku

Piše: D. Brkić
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Radnici živiničkog "Konjuha" nastavit će generalni štrajk, epilog je današnjih trosatnih razgovora u Vladi Tuzlanskog kantona.
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Istini za volju, pregovarački tim živiničkih radnika postigao je sporazum oko određenih pitanja sa premijerom Seadom Čauševićem, a nastavak pregovora i traženje konačnih rješenja zakazano je za predstojeći ponedjeljak.

"Vlada TK će izanalizirati na koji način možemo pomoći Konjuhu. Prepreka na tom putu je činjenica da je preduzeće u privatnom vlasništvu. No, ne smijemo zanemariti činjenicu da u Konjuhu imamo 650 uposlenika i zbog toga zajedničkim snagama moramo pronaći rješenje", kazao je premijer Sead Čaušević.

Predsjednik Sindikata Mevludin Trakić, kaže kako je djelimično zadovoljan ishodima razgovora sa kantonalnim premijerom, te konstatuje kako će radnici nastaviti borbu za fabriku koja je faktički na koljenima.

Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
“Do ponedjeljka ćemo ostati u generalnom štrajku, a od ishoda novih pregovora ovisit će i naši naredni koraci. Nadam se da će se teško stanje prevazići i da će fabrika početi raditi”, kaže Trakić.

Podsjetimo, radnici traže isplatu zaostalih plata iz 2010. godine, a direktor Osman Abadžić ne može precizno odgovoriti kada bi se prvi novci mogli podijelili radnicima.

"Mi smo zbog štrajka ostali bez kupaca i obustava rada nikom ne pogoduje. Ako bismo podijelili novac koji trenutno imamo na računu, onda ne bismo mogli kupiti repromaterijal", navodi Abadžić.

Zbog toga je Vlada TK obećala aktivnije učešće u poslu oko nabavke trupaca kao osnovnog repromaterijala. No, dalju sudbinu "Konjuha" odredit će sastanak u ponedjeljak u Vladi TK.