Isplata dugovanja
0

Radnici KHK Lukavac danas stupili u generalni štrajk

FENA
Radnici Koksno-hemijskog kombinata Lukavac (KHK) danas su stupili u štrajk.
  • Nakon pregovora sa premijerom Tuzlanskog kantona (TK) Enesom Mujićem prihvaćena su dva od tri zahtjeva nezadovoljnih radnika. Saglasnost nije postignuta u vezi sa isplatom zaostalih plata i naknada radnicima. Radnici bi, prema ovom planu, za početak trebali dobiti naknadu od 200 KM sa čime nisu zadovoljni zbog čega štrajk i dalje ostaje na snazi sve do potpunog ispunjenja njihovih zahtjeva. Predstavnicima resornog ministarstva i Vlade TK-a uime radnika dostavljena su tri zahtjeva, kazala je Senada Alihodžić, glavni povjerenik SO KHK d.d. Lukavac.

Vlada TK-a još u aprilu ove godine usvojila je Program rješenja statusa KHK Lukavac. S tim u vezi dogovoreno je da u roku od tri dana Vlada uz pomoć menadžmenta i sindikata utvrdi i ovjeri spiskove za isplatu otpremnina radnicima.

Senada Alihodžić, glavni povjerenik SO KHK d.d. Lukavac rekla je kako je postignut dogovor u vezi sa ovim zahtjevom.

U drugom zahtjevu radnici su tražili isplate zaostalog ličnog dohotka za uposlenike do konačnog rješenja statusa po programu Vlade TK-a. Ovaj zahtjev nije u potpusnosti ispoštovan. Radnici nisu zadovoljni ovim dogovorom te su odlučili da će se štrajk nastaviti sve do ispunjenja ovog zahtjeva.

Treći zahtjev radnika odnosio se na stavljanje van snage Odluke o naknadi plaća radnicima na čekanju u visini od 30 KM. Ovaj zahtjev je prihvaćen. Radnici su se nakon saslušanja ishoda sastanka predstavnika sindikata sa premijerom, uputili u prostorije Koksnog-kombinata gdje će ostati još 24 sata, s tim da će štrajk trajati sve do ispunjenja svih njihovih zahtjeva.

Inače, radnici Koksno-hemijskog kombinata Lukavac već tri godine čekaju na ispunjenje svojih zahtjeva. Nezadovoljstvo koje se gomilalo godinama danas je pokazalo više od 50 radnika ovog kombinata tako što su se okupili ispred Bosanskog kulturnog centa u Tuzli gdje se održava sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona.