Komentari (8)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
...rasteretiti beiha od politike, a time i njezin proacun i akcent staviti na razvoj i gospodarstvo. puno bolje se ljudi povezuju i nalze zajednicki interes tako nego putem politike, osobito etnicki obojene. federalne su mnoge uspjesne zemlje, kao npr. s.a.d. i njemacka, a velika autonomija regiona (gotoco sista kao i u federalimu) postoji i u druigim zemljama, spanjolskoj npr.
vrijeme je za potpunu federalizaciju beiha sa tri entiteta i prenosenjem vecine funkcija na entitete (gospodarstvo, financije, entitetski/federalni porezi, skolstvo, zdravstvo, redarstvo, promet). zajednicka drzava bi trebala imati minimalne i 'lagane' funkcije: vanjska politika, vanjska trgovina, obrana, ustavni sud, monetarno-fiskalna politika). sarajevo-vrhbosna, glavni grad, lai kao izdvojeni federalni distrikt. dva vijeca u federalnom zastupnickom domu, vrlo lagana vijeca tj. vlade, bilo entitetske, bilo federalna bilo entitetska. glavne poluge pol. vlasti bile bi kod predsjednika federalne vlade koji bi se birao temeljem stranacke, a ne nacionalne pripadnosti sto bi ogranicilo etno-utjecaj. predsjednik, u redu je jedan, ali cisto kao ceremonijalna figura, bez stvarne vlasti.
Hoce li BiH ikada dobiti novac u razmjenu za isporucenu robu ili usluge ili cemo vjecno dobivati POMOC?
Mirovni sporazum je bio dobar da stane rat. Ali ovako nemoze dalje, Daytonski sporazum mora se ukinut i tako ustav Republike BiH dobija ponovo validnost. Mora se ukinu ovaj aparthajski sistem! Budetska srestva za plate zaposlenih u u kantonima i entitetima mogla bi se koristit u izgradnju moderne drzavne organizacije, obrazovanje, zdravstvo, ekonomiju, .. Ali ne, narodu pokloni srbskog turbo folka i malo meze i oni ce glasat za lopove i dalje. A sta je najgore veci dio gradana neglasaju sto ovim lopovima bolje odgovara. Nazalost opet jedan kredit za kretene!
Joj Rasime --j3b3m--ti Gospodzu ..,joj jesi bezobratan..!
dabogda vam za ljeka trebalo budzetki korisnici koji unistavate drzavu po nacijonalnom i vjerskom kljucu. dabogda od ovih para za ljekova kupovali :)
Hvala ti boze da konacno nama budzetskim korisnicima isplate regres koji kasni pola godine
Evo, još jedna pomoć će otići u "plate" državnim službenicima, a mi ostali - gledaj kako da preživiš. Napisat će oni Evropljanima, kao i dosad, svi uslovi su ispunjeni, poslat projekte ... a onda opet sve u državnu kasu, njima na trošak. Pa koliko je pomoći stizalo - pa gdje su rezultati. Vrijeme je za normalnu državu. Jedna država - jedan predsjednik! Stop zapošljavanju po nacionalnom ključu. Stop mitu i korupciji. Vrijeme je za promjenu Ustava! Dosta više Dejtona i 20-godišnjih nebuloza. A mi svi kako da smo hipnotisani pa nikako da se probudimo i mijenjamo stvari! Vrijeme je za promjene! Pametan čovjek će od 1 marke napraviti 10, a ovi naši političari troše milione a ne naprave niti marku!