Otvaranje u junu u Banjoj Luci
0

Prvi krug za posao u McDonald’su prošlo 180 kandidata

Piše: D. T.
Restoran svjetski poznatog lanca brze hrane McDonald’s u Banjoj Luci bi trebao biti otvoren u junu ove godine, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare koju su u Banjoj Luci organizirali Zavod za zapošljavanje RS i Centar za informisanje, savjetovanje i obuku (CISO).
 Milko Čolaković i Erol Mujanović (Foto: Klix.ba)
Milko Čolaković i Erol Mujanović (Foto: Klix.ba)
Direktor Zavoda za zapošljavanje RS Milko Čolaković i koordinator Programa zapošljavanja i zadržavanja mladih u BiH (YERP) Erol Mujanović, koji je govorio u ime CISO projekta, danas su naglasili kako je prvi krug izbora kandidata za posao u McDonald’su završen.

"Kako je bilo planirano da u drugi krug, ili uži izbor, uđe 150 kandidata, ljudi iz McDonald’sa su bili zadovoljni vještinama koje su im kandidati pokazali, pa je u drugi krug pozvano 180 osoba koje su se prijavile za posao u ovoj kompaniji. Kako je već najavljeno, njih 70 će dobiti posao u banjalučkom McDonald’su", rekao je Mujanović.

On je objasnio da će 20 najboljih proći obuku u Beogradu, nakon čega će oni obučiti ostalih 50 radnika u Banjoj Luci.

“Na kokurs, koji je CISO organizirao u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje RS, javio se veliki broj kandidata, među kojima ima puno onih sa fakultetskim diplomama. Ipak, uslov da bi neko dobio posao su vještine, a ne stepen stručne spreme, što ipak predstavlja plus za svakog kandidata”, rekao je Mujanović.

Na novinarsko pitanje da li će upravnik banjalučkog restorana biti osoba iz BiH, Mujanović je odgovorio potvrdno, navodeći kako će to za početak biti neko iz Sarajava, a kasnije vjerovatno iz Banje Luke.

Tokom današnje konferencije u Banjoj Luci naglašen je značaj otvaranja CISO centara u BiH, koji u saradnji sa Zavodima za zapošljavanje pomažu mladima da lakše dođu do radnog mjesta.