biznis
0

Protokol o saradnji RS-a i italijanske provincije Di Beluno

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik potpisao je danas u Banjoj Luci sa predsjednikom italijanske provincije Di Beluno Serđom Reolonom Protokol o saradnji između Republike Srpske i ove italijanske regije.

Izražavajući zadovoljstvo što je ova italijanska provincija iskazala interes da sarađuje sa RS-om, Dodik je rekao da je Protokolom formalizirana saradnja u mnogim oblastima od obostranog interesa, kao što je privreda, kultura, obrazovanje i sport, ali i u svim drugim segmentima koji će unaprijediti ukupne međusobne odnose.

„Naši ljudi iz RS-a sada već imaju intenzivnu poslovnu saradnju sa privrednicima i kompanijama iz provincije Di Beluno“, naglasio je Dodik i istaknuo da taj bh. entitet, od svih spoljnotrgovinskih partnera, ima najbolju trgovinsku razmjenu sa Italijom, budući da prosječna stopa pokrivenosti uvoza izvozom iznosi 81,68 posto.

On je podsjetio da je RS od prošle godine članica Skupštine evropskih regija i dodao da očekuje da i na institucionalnom planu bude unapređena saradnja sa regijom Di Beluno.

Predsjednik provincije Di Beluno Serđo Reolon izjavio je da je prezadovoljan što je danas potpisan Protokol o saradnji sa RS-om, da očekuje odličnu saradnju, te izrazio uvjerenje da će većim približavanjem BiH Evropskoj uniji, saradnja imeđu dvije zemlje postati još kvalitetnija.

Provincija Di Beluno jedna je od najrazvijenijih italijanskih provincija, kada je riječ o visini plata i kvalitetu života građana.