biznis
0

Protestvovali radnici KHK Lukavac

FENA
Oko 200 radnika nekadašnjeg Koksno hemijskog kombinata Lukavac, koji nisu obuhvaćeni ugovorom o osnivanju Global Ispat Koksne industrije Lukavac (GIKIL), traže rješavanje svog statusa.

Oni su danas protestovali ispred Skupštine Tuzlanskog kantona tražeći od zakonodvane vlasti da ipuni njihove zahtjeve, odnosno da im u paketu isplati otpremnine i uveže radni staž.

Vlada Tuzlanskog kantona predvidjela je u ovogodišnjem budžetu dva miliona KM potrebnih za uvezivanje radnog staža ali ne i novac za otpremnine na kojim radnici insistiraju. Za ispunjenje i tog zahtjeva potrebno je dodatnih tri miliona KM.

Skupština TK-a kojoj je prezentiran problem nije se izjašanjavala o zahtjevima radnika već je insistirala da oni sporazum postignu sa resornim ministrom. Nakon kraćih dogovora koji su uslijedili postignuto je kopromisno rješenje. Umjesto da uvezivanje staža bude urađeno sa 1.6.2009.godine, a isplate otpremnine sa 1.12. prihvaćeno je da to bude kako su radnici tražili u paketu, ali do 1. oktobra.

Prema riječima Senade Alihodžić, predsjednice Sindikata KHK Lukavac, to u potpunosti ne zadovoljava zahtijeve radnika koji će konačnu odluku o tome da li prihvataju dogovor donijeti na sastanku svih članova Sindikata KHK.