biznis
0

Protestni skup poljoprivrednika u ponedjeljak pred zgradom Vlade FBiH

FENA
Udruženje poljoprivrednika u BiH (UPBiH) u saradnji sa Savezom poljoprivrednika FBiH u ponedjeljak, 24. decembra u 10 sati organizira pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu protestni skup poljoprivrednika.

Cilj protesta je vršenje pritiska na federalnu Vladu i njeno resorno ministarstvo zbog neispunjenja obaveza koje su preuzeli usvajanjem Strategije razvoja poljoprivrede – da se izdvoji najmanje 6 posto od federalnog budžeta za potsticaje u poljoprivredi u 2008. g., tj. oko 100 miliona KM, te zbog neispunjenja obećanja premijera i ministra poljoprivrede o pomoći poljoprivrednicima koji su pretrpjeli štetu zbog suše i poskupljenja repromaterijala koji koriste za svoju proizvodnju.

Također, Udruženja poljoprivrednika ovim protestom pokušavaju da privole federalnu Vladu, da prvi put primjeni federalni Zakon o poljoprivredi koji omogućava intervenciju Vlade na području cijena poljoprivrednih proizvoda, te da poveća otkupnu cijenu za mlijeko, uz napomenu da su mljekare povećale cijene svojih prerađevina za 20-90 posto iako se njima nije desila suša već poljoprivrednicima, saopćeno je iz Udruženja poljoprivrednika u BiH.