Jerko Ivanković - Lijanović
0

Problemi za bh. izvoznike ulaskom Hrvatske u EU

SRNA
Jerko Ivanković Lijanović
Jerko Ivanković Lijanović
Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH Jerko Ivanković - Lijanović upozorio je u četvrtak da će ulaskom Hrvatske u EU za BiH nastupiti nesagledive posljedice kada je riječ o izvozu proizvoda životinjskog porijekla.

On je u razgovoru sa zamjenikom rukovodioca Ekonomskog odjeljenja Ambsade SAD u BiH Erin Kotheimer zatražio pomoć američke Ambasade i drugih ključnih aktera u prevladavanju te situacije.

"Takođe, potrebno je hitno reagovati i u vezi sa ispunjavanjem uslova za povlačenje sredstava iz Pretpristupnih fondova EU - IPA fondova, poput uspostavljanja agencije za plaćanja i drugih. To su važna pitanja za nas i treba ih žurno rješavati, u čemu značajno mogu pomoći i svi relevantni međunarodni faktori", naglasio je Ivanković-Lijanović.

On je istakao da je poljoprivreda jedno od strateških potencijala FBiH, ali da je, nažalost, zbog lošeg vođenja poljoprivredne politike posljednjih godina, ta oblast još uvijek neuređena i nekonkurentna.

"Velike poljoprivredne površine još uvijek su neobrađene, ljudi su nedovoljno osposobljeni i organiziovani, i kao takvi nismo konkurentni ni na domaćem, ni na stranom tržištu", rekao je on.

Ivanković-Lijanović je napomenuo da u odnosu na susjedne i zemlje EU, koje značajno podstiču poljoprivrednu proizvodnju, u Federaciji BiH tek se tri posto budžetskih sredstava izdvaja za poljoprivredne podsticaje. 

"Naš cilj je da se izborimo se za značajnije povećanje sredstava za poljoprivredu kako bismo dalje razvijali i unapređivali domaću proizvodnju, učinili je konkurentnom i pozicionirali se na stranim tržištima", dodao je Ivanković-Lijanović.
Kotheimer i Ivanković-Lijanović su istakli da razvijanje dalje saradnje i partnerstva može značajno pomoći unapređenju razvoja poljoprivrede u BiH, posebno uzimajući u obzir iskustva SAD u poljoprivrednom sektoru.