biznis
112

Prkose bremenu koje im je život nametnuo: Izradom suvenira, krojenjem i šivenjem zarađuju za život

Piše: A. K.
Enisa Bratanović (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U cilju ekonomskog osnaživanja osoba s invaliditetom 2004. godine u Tuzli je osnovano Preduzeće za zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom "Lotosice".

Danas je u ovom preduzeću u stalnom radnom odnosu 13 osoba. Raspoređeni su u tri pogona, a bave se izradom namještaja, grafičkog dizajna te krojenja i šivenja HTZ opreme i konfekcijske odjeće.

Cijela priča je počela 1997. godine kada je s ciljem zaštite i ostvarivanja osnovnih ljudskih prava osoba s invaliditetom kroz edukaciju, radno osposobljavanje, javno zagovaranje, zaštitu zdravlja, promjenu svijesti o pripadnicima ove grupe građana te uključivanje u sve tokove života u Tuzli osnovana Humanitarna organizacija Lotosice.

"U to vrijeme okupljali smo žene bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost, vrstu invaliditeta, starosnu dob i slično. Vremenom su nam se počeli pridruživati i muškarci, a radili smo isključivo na psihološkom osnaživanju tih osoba, odnosno pokušavali smo da ih na neki način izvedemo iz izolacije", kaže na početku razgovora za Klix.ba direktorica Humanitarne organizacije Lotosice Enisa Bratanović.

Jedan od ciljeva je bio i dostizanje nivoa promjene svijesti kod osoba s invaliditetom, u smislu uviđanja da i pored bremena koje im je život nametnuo imaju sasvim dovoljno snage za bavljenje određenim kreativnim zanimanjima.

"Mi smo radili i na njihovom radnom osposobljavanju, odnosno pokušali smo da iskoristimo njihove preostale radne sposobnosti i da ih ekonomski ojačamo te podignemo na nivo samopouzdanja i samopoštovanja. Upravo zbog toga je 2004. godine osnovano preduzeće Lotosice", dodaje Bratanović.

U svojim začecima ovo preduzeće je djelovalo sa jednim pogonom za krojenje i šivenje.

"Pored zaštitnih uniformi mi radimo i druge odjevne predmete, odnosno sve ono što naši kupci zahtjevaju, a naše odjevne kombinacije svake godine javnosti predstavljamo i putem modne revije", ističe Bratanović.

Oblače medicinare, zidare, tesare...

Fatima Korlatović u preduzeću Lotosice koje se nalazi u tuzlanskom naselju Moluhe radi već četri godine na poziciji rukovoditeljice pogona za krojenje i šivenje.

"Mi ovdje radimo sve vrste HTZ opreme, oblačimo medicinare, zidare, tesare... Ovdje smo svi ujedninjeni u jednu veliku porodicu i na takav način i funkcionišemo", kaže nam Korlatović dok priprema materijal za krojenje.

Njena kolegica Ismeta Lovrić u istom pogonu radi već deset godina, a kako nam kaže, posebno je sretna što joj se ukazala prilika za radni angažman u jednom ovakvom okruženju.

"Sa svim kolegicama se dobro slažem i upravo pozitivna atmosfera koja vlada u našem preduzeću mene održava. Zaista puno radimo, posla ima i to me posebno raduje. Kroz moje ruke ovdje prođu svi predmeti koje je potrebno sašiti", nastavlja Lovrić i dodaje da posao kojim se već deceniju bavi nije težek, samo je, poručuje ona, potrebno uložiti trud i rezultat se na kraju vidi.

Kako je vrijeme odmicalo tako se širila i paleta proizvoda koje izrađuju vrijedne ruke članova ovog preduzeća. Danas je ovdje zastupljen i pogon za grafički dizajn, ali i pogon za obradu drveta u kojem nastaje komadni i pločasti namještaj.

Posebnu pažnju kupaca plijene suveniri od drveta i magneti s obilježjima i simbolima grada Tuzle, Tuzlanskog kantona, ali i Bosne i Hercegovine u cijelosti.

Paleta proizvoda koji nastaju u ovom segmentu ujedinili su pogone za grafički dizajn i obradu drveta, a uposlenici zbog odlične prodaje zadovoljno trljaju ruke.

"Trenutno smo posebno bazirani na suvenire od drveta kao ekološki proizvod. Oni se rade laserskim sistemom graviranja, a na ovim suvenirima pokušavamo prikazati znamenitosti grada, kantona i države. Nedavno smo imali jednu veliku narudžbu od Medžlisa Islamske zajednice u Banjoj Luci, a ona je bila vezana za otvorenje Ferhat-pašine džamije, poznatije kao Ferhadija. Naši suveniri su zastupljeni u svim gradovima BiH, ali i šire. Kada je u pitanju strano tržište, postali smo poznati putem naših čestitki i suvenira. Kao prartneri, radimo lom poslove za tržište Evrospke unije i mogu da se pohvalim da dosad nikada nismo imali nijednu reklamaciju", riječi su Bratanović.

Od cjelokupnog broja uposlenih u ovom preduzeću 75 posto pripada grupi osoba s invaliditetom.

"Bez obzira na njihovu invalidnost, one su izuzetno kvalitetne i vrijedne osobe. Kvalitet nikada nije bio upitan, a mi se trudimo da ispunimo sve ono što je u našoj moći. Nadamo se da će se nekada i država okrenuti perma nama i shvatiti da smo preduzeće koje je vrijedno pažnje i koje je od javnog interesa", kaže direkoroca Humanitarne organizacije Lotosice.

I mala pobjeda je bitna

Brankica Jokić koja u ovom preduzeću radi na poziciju administrativnog tehničara ističe da je za osobe s invaliditetom izuzetno bitno da imaju zaposlenje te da se osjećaju korisnim članovima društva.

"Ovakva preduzeća koja nam pružaju te prilike vrlo su značajna, kako za nas kao osobe s invaliditetom, tako i za društvo u cijelosti. Ovim putem mi imamo priliku dokazati da imamo vrijednost kao ljudi. Da je lako, sigurno nije, ali se borimo. Svaka naša mala pobjeda za nas je veoma značajna i bitna", poručuje Jokić.

Hamida Glumčević nekoliko godina je provela kao nezaposlena osoba na evidenciji Zavoda za zapošljavanja Tuzlanskog kantona, a prije mjesec dana ukazala joj se prilika da dobije zaposlenje u preduzeću za zapošljavanje i profesinalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom Lotosice.

"Ovaj posao sam prihvatila jer smatram da ovdje mogu dati veliki doprinos s obzirom na svoje prethodno 20-godišnje radno iskustvo na poslovima ekonomije, odnosno prodaje. Također, želim dokazati i da svi skupa možemo funkcionisati u društvu, jer sam osoba bez invaliditeta. U svemu ovome želim i da dam doprinos u ukidanju barijera u glavama ljudi, a koje su zastupljene po pitanju osoba s invaliditetom", kaže Glumčević koja obnaša funkciju direktorice preduzeća.

Bez obzira na invaliditet uposlenici Lotosica ponosni su na sebe i ono što mogu da rade. Na kraju naše posjete poručuju da su svojim radom i zalaganjem odavno dokazali da su i oni samo ljudi koji mogu doprinijeti razvoju bh. društva.