Bee-fest
0

Priznanje za najkvalitetniji med i druge pčelinje proizvode

FENA
Žiri Bee-festa 6. Internacionalnog Sajma pčelarstva i pčelarske opreme - Dani pčelarstva koji je održan u Sarajevu dodijelio je više priznanja.

Nakon organoleptičke provjere i uvida u laboratorijske analize zlatne medalje u kategoriji šumski med dodijeljene su Adisu Bašiću iz Vareša i firmi "Pčelica Medina" iz Zenice.

U kategoriji kesten zlatna medalja dodijeljena je Ibrahimu Mahmutoviću iz Cazina, "Una med Damir Omanović" iz Cazin, Idriz Gerzić iz Bosanske Krupe, dok je srebrna medalja pripala Mustafi Bašagiću iz Cazina.

U kategoriji livada zlatna medalja pripala je Abdurahmanu Trešnji iz Konjica, Ibrahimu Mahmutoviću iz Cazina. Srebrna medalja u istoj kategoriji pripala je Ahmetu Baliću iz Travnika, Pčelarskoj zadruzi Api med iz Sanskog Mosta, te "Pčelici Medini" iz Zenice.

U kategoriji vrijesak zlatna medalja pripada Avdi Duranoviću iz Konjica i Marijanu Biliću iz Ljubuškog. Srebrna medalja dodijeljena je Husi Faladžiću iz Konjica.

Za preparate na bazi pčelinjih proizvoda zlatna medalja pripala je Avdi Duranoviću iz Konjica za preparat Med, mliječ i polen. Zlatna medalja u istoj kategoriji pripala je i Api medu, Sanski Most za propolis kremu, Idrizu Gerziću iz Bosanske Krupe za sirup od bora.

Nakon uvida u analize žiri je jednoglasno odlučio da titulu "Med medova za 2008. godinu“ dodijeli medu Kesten, pčelara Damira Omanovića iz Cazina.

Nagrada za poseban doprinos u razvoju pčelarstva u BiH ove godine pripala je pčelaru Avdi Duranoviću iz Konjica.

Ocjenjivački žiri Bee-festa, 6. Sajma pčelarstva i pčelarske opreme - Dani pčelarstva odao je posebno priznanje Pčelarskoj zadruzi "Api med" iz Sanskog Mosta koja okuplja pčelare i na savremen način unapređuje njihove aktivnosti.

Svi pregledani uzorci imaju izvrsnost kvalitete. Žiri je zadržao pravo da nakon takmičenja može ponovno analizirati bilo koji uzorak od prijavljenih proizvoda, te javno povući dodjeljenu nagradu ukoliko dođe do razlike u kvalitetu proizvoda nagrađenih vrsta meda.