Podstrek za ekonomiju
10

Privrednicima iz BPK Goražde omogućeno povoljnije kreditiranje, vlada će finansirati kamate

E. A.
Privrednici iz BPK Goražde ponovno će imati mogućnost kreditiranja po povoljnim uslovima za unapređenje rada i nova zapošljavanja, najavljuje kantonalni ministar privrede Zijad Briga.

Podsjetimo, Vlada BPK Goražde i BBI Banka su 2016. godine omogućile povoljnu finansijsku liniju za privredne subjekte sa područja kantona, a depozitna sredstva obezbijedila je BBI Banka u iznosu od 18,9 miliona maraka, dok je kamata iznosila 3,89 posto.

Vlada je sufinansirala dio kamatne stope u iznosu od 2 posto, dok je ostatak od 1.89 posto bila obaveza privrednih subjekata. Ova kreditna linija je istekla, ali su pozitivni rezultati vidljivi.

"Po ovom projektu odobreno je ukupno 32 kredita od kojih je već zatvoreno 18. Na ime subvencioniranja profitne marže, Ministarstvo za privredu BPK Goražde do danas odobrilo je 372.701 maraka dok je BBI banka odobrila kreditna sredstva u iznosu od 8.353.466 maraka. Nakon uvida u izvještaje sa monitoringa koji su dostavljeni od strane banke, može se vidjeti da se broj radnika u privrednim društvima u 2022.godini, nije znatno mjenjao u odnosu na broj radnika od kako se realizuje projekat, a kada je riječ o izmirivanju ugovorenih obaveza vidljivo je da se one vrše redovno", obrazložio je Briga.

Najavljen je i nastavak kreditne linije, uz još povoljnije uslove za poslodavce obzirom da će intencija Vlade biti da finansira cjelokupan iznos kamatne stope. Briga ističe da je efekat ove vrste podsticaja pored nabavke mašina i opreme te otkupa već postojećeg kredita veoma pozitivan. Nova povoljna finansijska linija biće namijenjena svim subjektima sa područja kantona, a posebno onima koji će raditi na povećanju postojećih kapaciteta, unaprijeđenju usluga ali i novih zapošljavanja.

"Nadamo se da će se do okončanja projekta, zanavljanjem opreme ili uvođenjem novih tehnologija, stvoriti veća konkurentnost na tržištu, otvoriti novi proizvodni pogoni pri čemu će se stvoriti pretpostavke za otvaranje novih radnih mjesta i zapošljavanje radnika", kaže Briga.

Podršku u ovom projektu trebala bi pružiti i Vlada Kantona Sarajevo.