Zvanični podaci
184

Zukić: Kriza je šansa za poboljšanje; Isović: Bez posla je ostalo 21.360 radnika u FBiH

D. Be.
Amir Zukić i Šerif Isović (Foto: FENA)
Amir Zukić i Šerif Isović (Foto: FENA)
Član Koordinacionog odbora za stablizaciju privrede i sanaciju negativnih posljedica pandemije u FBiH Amir Zukić je izrazio nadu da će veoma brzo ući u parlamentarnu proceduru set mjera kako bi se stekli uslovi da se što prije prevaziđe tzv. prva nervoza i da se mjere počnu realizovati.

"Niko ovdje neće biti potpuno zadovoljan. U skladu s mogućnostima smo donijeli najpravednije mjere i najmanje nezadovoljavajuće kada je u pitanju Vlada FBiH. Nadam se da će mjere slijediti i niži nivoi vlasti i da će biti komplementarne te pratiti dinamiku Vlade FBiH kako bi mala i srednja preduzeća i obrti imali sredstva na raspolaganju, ono što subvencionira Vlada FBiH“, rekao je Zukić.

Zukić smatra da svaka kriza ima i svoju drugu stranu i predstavlja šansu za određena poboljšanja.

"Tako i mi moramo razmišljati i restruktuirati privredu. Setom novih mjera bi trebali biti orijentisani na izvozno orijentisane firme koje mogu osigurati što je više kompenzacije za robu koju uvozimo,a sve ostale firme bi trebale preispitati poslovanje i prilagoditi se tržištu“, rekao je Zukić i istakao da će garantni fond osigurati 500 miliona KM.

On je dodao i da je ova kriza pokazala da se svi možemo vrlo brzo prilagoditi situaciji što bi trebalo iskoristiti.

"Pozitivne prakse nam trebaju pomoći da prevaziđemo neke stvari i na kantonima da se dobre prakse preuzmu kako bi iz ovoga izašli što bolji i uspješniji“, dodao je.

Direktor Porezne uprave FBiH saopćio je javnosti da je u posljednja 23 radna dana registrovano 28.551 odjava radnika uz 7.235 prijava na posao.

"To znači da sa jučerašnjim danom u FBiH imamo smanjenje broja zaposlenika za 21.360“, rekao je Isović.

Istakao je da se kontinuirano prati i javljanje fiskalnih uređaja na server Porezne uprave i vrši analiza rada svih poreznih obveznika.

"U našem sistemu nadziremo oko 83.000 fiskalnih uređaja i već smo prepoznali određen broj poreznih obveznika koji će biti prioritetno kontrolisani u narednom periodu", kazao je Isović.