Viking Link
23

Velika Britanija i Danska povezane najdužim podvodnim kablom na svijetu za distribuciju struje

B. R.
Za realizaciju Viking Linka korištena oprema kompanije Siemens Energy (Screenshot: Siemens Energy)
Za realizaciju Viking Linka korištena oprema kompanije Siemens Energy (Screenshot: Siemens Energy)
Velika Britanija i Danska započele su s velikom investicijom za distribuciju struje za 2,5 miliona britanskih domaćinstava, što će doprinijeti uštedi u milionima funti.

Struja će se distribuirati preko podmorskog kabla Viking Link, a koji je važna prekretnica u energetskom povezivanju Evrope. Velikoj Britaniji će biti isporučivana struja u kapacitetu od 1,4 gigavata te će obje države imati koristi od ove investicije.

Podmorski kabl Viking Link je najduži podvodni kabl na svijetu kojim će Britanci u prvih deset godina distribucije električne energije uštedjeti 500 miliona funti. Dug je 765 kilometara te predstavlja značajno inžinjersko postignuće u energetskom povezivanju dva udaljena tržišta.

Kako Viking Link funkcioniše

Viking Linkom su povezani britanski Lincolnshire i zapadna obala danskog Jutlanda. Njegova izgradnja je započela 2019. godine, a instalirana je oprema kompanije Siemens Energy.

U početku će raditi s kapacitetom od 800 megavati, ali će se taj kapacitet vremenom povećati na 1,4 gigavati. Obje države će u toku godine raditi na nadogradnji sistema kako bi Viking Link funkcionisao u punom kapacitetu. Time će se revolucionarno promijeniti energetski sistem obje zemlje.

Očekuje se da će do 2030. u Velikoj Britaniji doprinijeti smanjenju emisije ugljika za 100 miliona tona. Osim toga, skoro 90 posto struje bit će proizvedeno iz izvora energije koji ne sadrže ugljik.

Koristi za Veliku Britaniju

Viking Link će višestruko biti koristan za Veliku Britaniju. Smanjit će se rizik od nestašice struje i imat će struju proizvedenu iz ekološki prihvatljivijih oblika energije. Emisija ugljika u prvoj godini distribucije struje smanjit će se za 600.000 tona, što bi bilo jednako tome kada bi se iz saobraćaja povuklo 280.000 automobila.

Koristi za Dansku

S druge strane će Danska osigurati tržište za struju koju prekomjereno proizvodi iz vjetroenergije. Ova država se omogućavanjem struje iz obnovljivih izvora energije pozicionira kao lider u korištenju obnovljivih izvora energije.

Cilj Evropske unije

Viking Link je korak naprijed u ostvarivanju cilja EU, a to je da svaka država mora imati mrežu kojom 15 posto struje može isporučiti susjednoj zemlji. Trenutno je 16 zemalja na putu da ostvari ovaj cilj, prenosi Euronews.