Parlament BiH
16

Usvojen izvještaj Komisije o uvođenju diferencirane stope PDV-a, evo šta to mijenja

S. Š.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Na današnjoj, 32. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojen je izvještaj Komisije koji podrazumjeva Zakon o dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, odnosno uvođenju diferencirane stope PDV-a.
Na prijedlog zastupnice Dušanke Majkić (SNSD), stopa PDV-a na osnovne namirnice će biti nula posto.

Podsjetit ćemo, prethodno je Dom naroda Parlamenta BiH usvojio Prijedlog dopune da stopa PDV-a za egzistencijalne potrepštine bude nula posto, odnosno za luksuzne potrebe 22.

Dosadašnja jedinstvena stopa poreza na dodatnu vrijednost je bila 17 posto.

Novom odlukom, po sniženoj stopi PDV-a od nula posto, oporezuje se promet dobara i usluga i to na: lijekove, brašno, hljeb, mlijeko i mliječne proizvode, ulje, so, šećer, hranu za bebe.

Također, po višoj stopi PDV-a od 22 posto, oporezivat će se promet i uvoz dobara i usluga i to na: visokokvalitetna vina i cigarete, parfeme, nakite, satove, luksuzna vozila, umjetička djela te ostale porizvode koji se svrstavaju u luksuzne potrebe.

Ovaj Zakon će biti na snazi do kraja godine, tačnije do 31. decembra.

Zajedničku komisiju oba Doma naroda koja je formirana kako bi se donijela usaglašena stopa diferencijacije PDV-a činili su Dušanka Majkić, Lidija Bradara, Amir Fazlić, Predrag Kožul, Mirko Šarović i Šemsudin Dedić.

Međutim, ranije su iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) upozorili da uvođenje diferencirane stope PDV-a nije moguće učiniti u roku od osam dana, što zakon čini neprovedivim.

iz UIO su ranije kazali da primjena ovog Zakona bi bila moguća najranije u roku od šest mjeseci nakon njegove objave. S obzirom da je, kako je to usvojeno danas na Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, ovaj Zakon na snazi samo do kraja godine - teško je reći da će se uopće i implementirati.