Premijer Kantona Sarajevo
72

Uk o sastanku s poslodavcima: Otvorili smo im vrata jer oni finansiraju ekonomiju KS

T. K.
Nihad Uk (Foto: D. S./Klix.ba)
Nihad Uk (Foto: D. S./Klix.ba)
Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk govorio je o sastanku s predstavnicima Udruženja poslodavaca gdje je naveo da će za sve dokumente koji se tiču poslodavaca, biti pitani oni, da ne bi u Vladi KS donosili akte koji nisu sprovodivi.

Naveo je da danas razgovaraju o dualnom obrazovanju, reformi Zavoda za zapošljavanje i uslugama koju pružaju te komunalnim praksama, odnosno taksama za odvoz smeća.

"Nadam se da će ovaj način komunikacije između Vlade KS i Udruženja poslodavaca biti jedna konstanta, gdje ćemo na mjesečnoj bazi, stvari koje dogovorimo, čekirati. Ono što ću ja na sastanku obećati da će za sve dokumente koji se tiču poslodavaca biti pitani oni, da mi u Vladi KS mi ne bismo donosili akte koji nisu sprovodivi na tržištu rada", naglasio je UK.

Nihad Uk istakao je da još ništa nisu zaključili i da je u toku sastanak.

"Drago mi je da smo otvorili razgovore između novoizabrane Vlade Kantona Sarajevo i Udruženja poslodavaca. Tim činom smo otvorili vrata poslodavcima s obzirom da oni faktički finansiraju ekonomiju Kantona Sarajevo", poručio je.

Dodao je da će Zakon o ekonomsko-socijalnom vijeću biti u narednom periodu na "stolu" Vlade KS.

"On je bio u nacrtu 2019. godine i tada nije realiziran, tako da samo to prvo zatražio od resorne minisitrice, a ona ćemo se baviti pitanjem zakona o posredovanju u zapošljavanju, s obzirom da čekamo izmjene na federalnom nivou jer se on veže za kantonalni nivo", kazao je.