Privreda
11

UIOBiH: Prihodi od indirektnih poreza veći za 133 miliona KM

FENA
Prihodi od indirektnih poreza u prva četiri mjeseca 2014. godine iznosili su milijardu i 914 miliona KM i veći su za 133 miliona KM ili 7,5 posto u odnosu na isti period 2013. godine kada su iznosili milijardu i 781 million KM, saopćeno je danas iz Uprave za indirektno oprezivanje (UIO) BiH

Tokom četiri mjeseca ove godine UIOBiH je privredi vratila 357 miliona KM, što je za 27 miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine.

Na rast povrata PDV-a privredi uticali su veliki infrastrukturni projekti koji se provode u Bosni i Hercegovini, poput izgradnje autoputeva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, Termoelektrane Stanari, te su pojedini korisnici unutrašnje obrade uz odgođeno plaćane prešli na sistem carinjenja robe i povrat PDV-a nakon izvoza.

Tako su i neto prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima u četiri mjeseca 2014. godine, a to su država, entiteti i Distrikt Brčko, iznosili milijardu i 557 miliona KM i veći su za 106 miliona KM u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili u prva četiri mjeseca 2013. godine.

Za finansiranje državnih institucija u prva četiri mjeseca 2014. godine rapoređen je isti iznos kao i prethodne godine i to ukupno 245 milion KM.

Višak prikupljenih sredstava od indirektnih poreza u iznosu od 106 miliona KM pripao je Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Distriktu Brčko.

Po osnovu posebne putarine za izgradnju autoputeva u prva četiri mjeseca 2014. godine, Federacija BiH je dobila dodatnih 19,1 milion KM, Republika Srpska 12,6 miliona KM i Distrikt Brčko 0,6 miliona KM.

Iz UIO posebno naglašavaju da je vanjski dug entiteta značajno porastao u prva četiri mjeseca 2014. godine u odnosu na isti period prošle godine.