Bh. kompanija
388

U Rumuniji potpisan ugovor za posao vrijedan 400 miliona eura, jedan od izvođača Euro-Asfalt

M. G.
Danas je u Temišvaru u Rumuniji potpisan ugovor za posao vrijedan gotovo 400 miliona eura u kojem učestvuje i bosanskohercegovačka kompanija Euro-Asfalt.

U Temišvaru je kompanija UMB potpisala ugovor za projektovanje i izgradnju dionice autoputa sa tunelima između Lugoža i Deve, jedine koja nedostaje kako bi se kompletirao autoput A1 od gradova Sibiua do Nadlaca, na granici sa Mađarskom.

Dionica je duga devet kilometara, od čega je dva kilometra tunela.

Ugovor je vrijedan oko 400 miliona eura i potpisan je na 45 mjeseci, od čega 11 mjeseci za projektovanje i 34 za izvođenje.

Kako nam je potvrđeno iz Euro-Asfalta rumunska građevinska kompanija UMB dobila je ovaj ugovor u saradnji s bh. kompanijom Euro-Asfalt koja će biti zadužena za izgradnju tunela na ovoj dionici, što je posao koji sam UMB ne radi.

Rumunski mediji prenose da se u cilju ispunjavanja kriterija iskustva u gradnji tunela, UMB udružio sa Euro-Asfaltom, bosanskohercegovačkom kompanijom koja ima portfolio u tunelima napravljenim na balkanskim autoputevima.

Dakle, bez obzira što je UMB vodeća rumunska kompanija u ovom sektoru, ovaj posao ne bi mogla izvršiti bez referenci i iskustva Euro-Asfalta.