Stadion Al Bayt
79

U gradnji stadiona na kojem je otvoreno Svjetsko prvenstvo učestvovala i firma VS Trend iz Bihaća

V. K.
Stadion Al Bayt tokom večerašnje prve utakmice Svjetskog prvenstva u Kataru (Foto: EPA-EFE)
Stadion Al Bayt tokom večerašnje prve utakmice Svjetskog prvenstva u Kataru (Foto: EPA-EFE)
Svjetsko prvenstvo u nogometu koje se ove godine održava u Kataru otvoreno je večeras utakmicom između Katara i Ekvadora (0:2) na stadionu Al Bayt u gradu Al Khoru.
Kao uvod u prvu utakmicu Svjetskog prvenstva, domaćini su organizovali i spektakularnu ceremoniju pred 60.000 gledalaca, a program otvaranja imao je ukupno sedam činova kroz koje je opisana kultura zemlje domaćina.

Cjelokupni program završen je i govorom katarskog emira Tamima bin Hamada Al Thanija koji je i zvanično proglasio prvenstvo otvorenim.

Ipak, ono što je interesantno, u gradnji stadiona na kojem je održana ceremonija, a kasnije i prva utakmica između domaćina i Ekvadora, učestvovala je i bosanskohercegovačka kompanija VS Trend iz Bihaća.

Nakon što je Katar dobio potvrdu da će biti domaćin ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u nogometu, zvaničnici su pristupili poslu izgradnje osam stadiona, ali i kompletne prateće infrastrukture.

Priliku za dobijanje posla na ovim projektima dobio je upravo i VS Trend čiji su građevinari učestvovali u radovima na samom stadionu, ali i dvije metro stanice.

Stadion Al Bayt (Foto: Twitter)
Stadion Al Bayt (Foto: Twitter)

"Već smo dvije godine prisutni, imamo još godinu posla, a pregovaramo i za još jedan stadion", rekao je prije četiri godine za Al Jazeeru Balkans direktor kompanije Sabahudin Blažević.

Inače, ovaj stadion dizajniran je u obliku velikog nomadskog šatora po kome je i dobio ime, a projektirao ga je Dar Al Handasa.

Inspirirana "bayt al sha'arom" katarskog nomadskog naroda koje milenijima urezuju u katarske pustinje, veličanstvena struktura šatora na stadionu obavija ultramoderan nogometni stadion.

Šatori nomadskih plemena i porodica u Kataru mogli su se prepoznati po crnim prugama, poput onih na vanjskom dijelu stadiona, te po živopisnim uzorcima sadua koji će dočekati navijače na ovom stadionu.

Održivost je bila najvažnija u razvoju stadiona Al Bayt. Također, aspiracije za zelenu gradnju ne prestaju na samom mjestu stadiona, već se proširuju na grad Al Khor, 35 kilometara od Dohe, gdje se ovo zdanje nalazi.

Ovaj brzorastući grad uživat će narednih decenija u brojnim parkovima, jezerima, vodenim i zelenim površinama, a zaštićeni zeleni pojas protezat će se od stadiona do mora. To će biti trajna zaostavština Mundijala narodu Katara.