Sive liste i povjerenje
6

Sprečavanje pranja novca i finansijskog kriminala: Na međunarodnim listama BiH bolja od Hrvatske

D. Be.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Bosna i Hercegovina je krajem prošle godine skinuta sa liste rizičnih država u smislu pranja novca i finisaniranja terorizma što znači da duže od godinu dana uživa status punog povjerenja Moneyval komiteta i FATF-a.
Da bi zadržala pozitivan kreditni rejting i imidž, u narednom periodu je potrebno da što prije donese Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorističkih organizacija. Taj zakon je veoma bitan i na evropskom putu BiH te je označen kao reformski i usklađen sa evropskim direktivama.

U protivnom, Bosni i Hercegovini prijeti da ponovo završi na sivoj listi Moneyvala što je u svakom slučaju loš signal kreditorima i investitorima koje želi poslovati u BiH što u prevodu znači otežano poslovanje za privrednike i kompletan finansijski sektor.

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić, čije je ministarstvo predlagač Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih organizacija, za Klix.ba je kazao da u narednih nekoliko dana očekuje usaglašavanje teksta zakona, ali i usvajanje.

"Očekujem da se vrlo brzo nađe na sjednici Vijeće ministara. Nije nemoguće i da se povodom toga održi telefonska sjednica Vijeća ministara jer je to još jedan korak na našem putu ka EU, a Ministarstvo sigurnosti je lokomotiva tog procesa", rekao je Nešić.

Bosna i Hercegovina je u februaru 2018. skinuta s crne liste FATF-a (Radne grupe za finansijsko djelovanje) na kojoj se danas nalazi članica EU i naš susjed Republika Hrvatska što znači "pojačan nadzor"

Hrvatska je ove godine završila na sivoj listi FATF-a
Hrvatska je ove godine završila na sivoj listi FATF-a

Tim potezom FATF-a, međunarodne organizacije za nadzor finansijskog kriminala, Hrvatska je postala jedina zemlja Evropske unije na listi, na kojoj su još Ujedinjeni Arapski Emirati, Panama, Mali, Jemen, Burkina Faso...

Alarmi su upaljeni i u susjednoj Crnoj Gori. Odluka o tome hoće li Crna Gora zbog pranja novca završiti na "sivoj listi" Radne grupe za finansijsko djelovanje (FATF) bit će donesena sredinom decembra u Strazburu, a dogodi li se to će imati dalekosežne posljedice, posebno kada je u pitanju kreditni rejting.

Stavljanje na "sivu listu" FATF-a može značiti ozbiljan gubitak imidža zemlje i može imati odvraćajući učinak na strane investitore. Ako FATF neku zemlju stavi pod "pojačani nadzor" odnosno na "sivu listu", to znači da se ta država obvezala da će u dogovorenom roku otkloniti utvrđene strateške nedostatke.

Postoji i tzv. crna lista zemalja koje su klasificirane kao visokorizične, a trenutno su na njoj samo tri zemlje - Iran, Mijanmar i Sjeverna Koreja.