Pozitivan trend
24

Španska ekonomija sve jača: Po čemu i zašto nadmašuje druge evropske države, među kojima je Njemačka

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Španski bruto domaći proizvod (BDP) se u posljednjem kvartalu prošle godine povećao za 0,6 posto u odnosu na prethodni kvartal 2023. godine.

Osim toga, prema podacima Nacionalnog instituta za statistiku (INE) iz januara ove godine, španska proizvodnja je u posljednjem kvartalu 2023. porasla za 2,0 posto u odnosu na posljednji kvartal 2022. Godišnji rast proizvodnje je u trećem kvartalu iznosio 1,9 posto.

"Ovaj rast daleko premašuje očekivanja. BDP je bio mnogo veći od tržišnih očekivanja", konstatovali su analitičari finansijskog diva ING.

U ING-u su istakli da je izvještaj o španskom BDP-u pozitivan u svim segmentima.

"Nakon značajnog rasta u trećem kvartalu 2023., tokom kojeg se potrošnja vratila na nivo prije pandemije, nastavljen je ekonomski rast u posljednjem kvartalu 2023. Inflacija je niža od rasta plata te realna kupovna moć ponovo raste, čime se povećava potrošnja", obrazložili su u ING-u.

Šta je razlog za ekonomski rast Španije

U Španiji su u posljednjem kvartalu 2023. povećane i investicije uprkos rastu kamatnih stopa. Investicije su podržane projektima ozelenjavanja i digitalizacije, što je omogućeno i fondom Evropske unije Next Generation (NGEU). U ING-u su istakli da je posebno porasla potražnja za stanovanjem, što je podstaklo stambene investicije.

"Snažan rast potražnje za stambenim jedinicama i dalje nadmašuje rast ponude stambenih jedinica. Državna potrošnja je također porasla te se poboljšala neto trgovinska pozicija države. Gledajući po sektorima, sektori osjetljivi na kamatne stope, kao što su proizvodnja i građevinarstvo, snažno su porasli u posljednjem kvartalu u odnosu na očekivanja", konstatovali su ING-ovi analitičari.

Po čemu Španija nadmašuje druge evropske države

U ING-u su ukazali da Španija nadmašuje druge evropske države, među kojima je Njemačka, s obzirom na to da je njemačka ekonomija više ovisna o proizvodnji i više je pogođena globalnim ekonomskim usporavanjem.

Međutim, postoji mogućnost da ekonomski zamah podstakne inflaciju u Španiji te tako onemogući ostvarenje cilja da stopa inflacije ove godine iznosi dva posto. Inflacija je u ovoj zemlji u februaru iznosila 2,8 posto dok je mjesec ranije iznosila 3,4 posto.

Smanjio se i harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HICP) kao pokazatelj kojim se mjeri promjena u razini cijena dobara i usluge koje u datom vremenskom periodu nabavljaju, koriste se njima ili plaćaju domaćinstva. Ovaj indeks je prošli mjesec smanjen sa 3,5 posto na 2,9 posto.

"Ovo smanjenje je uzrokovano stagnacijom cijena električne energije i stabilizacijom cijena hrane nakon naglog rasta ovih cijena u februaru prošle godine. No, više cijene goriva doprinijele su rastu ukupne stope inflacije", istakli su u ING-u.

U ovoj finansijskoj kompaniji smatraju da su ovi podaci dobri za Evropsku centralnu banku (ECB) jer pokazuju da se inflacija ublažava, piše Euronews.