"Volja rukovodstva"
4

Sindikat Šuma RS optužuje: Formiranje paralelnog sindikata ne doprinosi ovom preduzeću

Piše: M. T.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
"Aktivnosti koje vode direktori organizacionih jedinica u Šumama RS u cilju formiranja sindikata koji bi bio njima po volji, ne doprinose ovom preduzeću", izjavio je danas predsjednik Jedinstvene udružene sindikalne organizacije Šuma Republike Srpske Dušan Marković.

"Problemi nisu zanemarivi i situacija je teška. Određeni broj direktora šumskih gazdinstava još nije uplatio februarsku platu, a nastoje već pola godine da formiraju sindikat koji bi im bio po volji", rekao je Marković.

Marković tvrdi da radnici nevoljno, pod pritiskom i prijetnjom otkazom, potpisuju pristupnice tom tzv. "žutom sindikatu", čime se ugrožavaju ljudska prava, jer je sindikat dobrovoljna organizacija.

"Situacija nije nimalo dobra. Obavijestili smo generalnog direktora Šuma RS Ristu Marića da se njegovo ime zloupotrebljava kada je riječ o poslodavcima u raznim šumskim gazdinstvima. Generalni direktor se za sada oglušio o neke stvari i mislim da se nije dovoljno uključio u situaciju", naglasio je Marković.

Zamjenica predsjednika ovog sindikata Slavica Elez navodi da kolektivni ugovor u Šumama RS nije potpisan jer u tu priču nije htio ući generalni direktor Risto Marić, tvrdeći da njihov sindikat nije reprezentativan.

“Odgovorno tvrdim da je naš sindikat od formiranja preduzeća bio reprezentativan. Tu je očigledna namjera direktora preduzeća i uprave da ne može s ovim sindikatom postići svoj cilj, a budući da je u preduzeću stanje haotično, taj cilj je da poslovne rezultate preduzeća postigne preko umanjena plata radnika. To je njihov jedini i ključni cilj. Revizorski izvještaj za 2015. godinu dovoljno govori kakvo je stanje na nivou preduzeća, nikad niko nije pozvan na odgovornost, radnici ne mogu ovjeriti knjižice, nemaju uplaćene doprinose, a vi znate šta to znači", rekla je Elez.