Radničko nezadovoljstvo
54

Sindikalisti oštro kritikovali Vladu FBiH: Obećanja o minimalnoj plati su bila kupovina vremena

B. R.
Ilustracija: Centralna banka Bosne i Hercegovine
Ilustracija: Centralna banka Bosne i Hercegovine
U Samostalnom sindikatu zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini Federacije Bosne i Hercegovine kritikovali su odnos entitetskih vlasti prema radnicima u realnom sektoru.
Napomenuli su da je Vlada FBiH osigurala jednokratnu novčanu pomoć onima koji platu primaju iz entitetskog budžeta, a da je prema ostalim radnicima pokazala, kako su saopćili maćehinski odnos.

Kao razlog zbog kojeg smatraju da je riječ o maćehinskom odnosu istakli su to da kompanije u privatnom sektoru nisu obavezane na isplatu jednokratne novčane pomoći.

"Sva dosadašnja obećanja pojedinaca iz vlade o minimalnoj plati za 2024. godinu bila su samo kupovina vremena. Da su nekadašnja vremena, već bi se pokrenuo zahtjev za ostavku Vlade FBiH", konstatovali su.

U spomenutom sindikatu smatraju da su sindikati prevareni i ostavljeni da se sami bore za zaštitu i ostvarivanje prava radnika u vremenu koje je veoma teško, a za mnoge radnike bez nade i perspektive.

"Iznenađeni kako i na koji način su radnici iz realnog sektora i usluga ostavljeni na čekanju da se njihova minimalna plata uredi odlukama FBiH, vjerovatno to neće biti obaveza ove, već neke druge Vlade FBiH", naveli su.

Prethodno opisano stanje smatraju posljedicom nepostojanja socijalnog dijaloga sindikata sa Vladom FBiH i poslodavcima kroz socijalno ekonomsko vijeće te da je tendencija da položaj radnika u realnom sektoru bude još teži, saopćili su iz Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini FBiH.