Investicija od 100 miliona KM
9

FOTO / Silajdžić ozvaničio početak radova na HE Vranduk

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, federalni premijer Mustafa Mujezinović, ministar za energiju, rudarstvo i industriju FBiH Vahid Hećo, premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević, načelnik zeničke općine Husejin Smajlović i generalni direktor Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH Amer Jerlagić, te brojni drugi zvaničnici prisustvovali su danas u naselju Vranduk, početku istražnih radova za buduću istoimenu hidrocentralnu.

"Radi se o objektu koji nema veću snagu, ali simbolično predstavlja veliki projekt jer se započinje dugogodišnji ciklus realizacije većeg broja elektroenergetskih objekata, među kojim devet hidrocentrala, pet termoelektrana i dvije vjetroelektrane. Njihova vrijednost je više milijardi KM", izjavio je direktor Jerlagić.

Izgradnja protočne hidrocentrale "Vranduk" instalirane snage oko 20 megavata, trebala bi trajati oko četiri godine, a vrijednost investicije je stotinu miliona KM.

Na prigodnoj svečanosti istaknuto je da gradnjom HE "Vranduk" najviše koristi treba imati lokalna zajednica, kojoj će pripasti najveći dio od koncesione naknade, kao i više infrastrukturnih objekata, koji će biti izgrađeni u okviru "Programa prijateljskog okruženja" koji su Općina Zenica i JP "Elektroprivreda BiH" potpisali prije nekoliko mjeseci.