Susret u Sarajevu
3

Razvojna angecija Francuske u BiH zainteresovana za projekte u oblastima zdravstva i ekologije

B. R.
Francois Delmas i Nihad Uk (Foto: Vlada KS)
Francois Delmas i Nihad Uk (Foto: Vlada KS)
Razvojna agencija Francuske je zainteresovana za projekte u oblastima zdravstva i ekologije, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo nakon jučerašnjeg susreta kantonalnog premijera Nihada Uka (NS) i francuskog ambasadora Francoisa Delmasa.

Uk je Delmasu govorio o trenutnoj poziciji Vlade Kantona Sarajevo i predstojećim procesima te su razgovarali o političkoj situaciji u cijeloj Bosni i Hercegovini. Delmas je napomenuo da Francuska podržava širenje Evropske unije, kao i provedbu svih političkih i drugih procesa kako bi se Bosna i Hercegovina dodatno približila Uniji.

Obostrano je pružena podrška procesu zaključenja sporazuma s Razvojnom agencijom Francuske, koja bi ulagala svoja sredstva za različite projekte koji imaju za cilj poboljšanje sektora zdravstva, ekološke i projekte za smanjenje zagađenja.

Uk je podsjetio da je i njegov prethodnik Edin Forto (NS) njegovao dobre odnose s Ambasadom Francuske te da će se to nastaviti. Predstavio je primjere, kako su saopćili iz Vlade Kantona Sarajevo, dobrih praksi Vlade, posebno u oblastima javnog prijevoza, u smislu rekonstrukcije tramvajske pruge, nabavke novih vozila te je predstavio ostale planove. Razgovaralo se i o modalitetima poboljšane saradnje u oblasti kulture i sporta.