Privreda
10

Prvih 25 tona Ditinih proizvoda spremno za prodaju

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Radnici Fabrike deterdženata Dita iz Tuzle poslije tri godine proizveli su prvih 25 tona dobro poznatih brendova koji će se do kraja dana naći u prodaju na policama u tržnim centrima Bingo na području Tuzle.

Već sutra Ditini proizvodi će se distribuirati na područje Tuzlanskog kantona, a potom i širom Bosne i Hercegovine.

"Poslije tri godine radničke borbe dočekali smo da ponovo proizvodimo i plasiramo svoje proizvode na tržište. Pokazali smo da možemo i znamo raditi, a kupci će se uvjeriti da naši proizvodi nisu izgubili stari sjaj", kaže Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata Fabrike deterdženata Dita.

Proizveden je kontigent deterdženta za suđe 3DE te tečnosti sa sanitarije iz pogona agresivnih deterdženata. Ukoliko se osposobi paravod, navodi Mehmedović, uskoro bi mogla početi proizvodnja u pogonima praškastih deterdženata.

"Pomoć smo zatražili od Grada Tuzle u vezi parovoda. Sa Bingom smo se dogovorili da naša paleta proizvoda sadržava deset dobro poznatih brendova", kaže Mehmedović koji očekuje da će potrošači kupovinom proizvoda doprinijeti povećanju kapaciteta proizvodnje.

U Diti je trenutno angažovano 46 radnika, a obavlja se i remont na postrojenjima koja od marta 2013. godine nisu bila u funkciji.

Tatjana Paunoski, portparolka Binga, navodi kako je ta kompanija osigurala i stotinu tona sirovine za proizvodnju deterdženta 3DE te da očekuju u narednom periodu isporuku gotovog proizvoda.

"Učinit ćemo sve da bivši privredni gigant ne ostane bivši u pravom smislu te riječi. Danas smo preuzeli prvi kontigent proizvoda, koji će se na našim policama u Tuzli naći u poslijepodnevnim satima. Cijene će biti prihvatljive", kaže Paunoski.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović zahvalio se radnicima Dite na očuvanju fabrike, kako je rekao, strateški važne za grad te Bingu i njegovom vlasniku Senadu Džambiću na kolosalnoj ideji oživljavanja domaće proizvodnje.

Do kraja mjeseca održat će se i Skupština povjerilaca, a radnici očekuju pozitivan ishod kako bi se nastavila proizvodnja i kako bi se angažovao što veći broj radnika.