Privreda
5

Bingo će u svojim prodavnicama plasirati proizvode Dite, kupci na potezu

Piše: D. Brkić
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Sindikalni predstavnici Fabrike deterdženata Dita iz Tuzle i menadžmenta Bingo d.o.o. održali su danas sastanak koji je rezultirao dogovorom o plasmanu proizvoda nekadašnjeg privrednog giganta u objektima najvećeg bosanskohercegovačkog trgovinskog lanca.

"Kompanija Bingo želi pomoći radnicima Dite, koji velikim naporima žele pokrenuti i očuvati proizvodnju. U početku će se naši proizvodi prodavati samo na području Tuzlanskog kantona, a s vremenom i u svih 146 prodajnih objekata Binga. Ono što smo priželjkivali polako se ostvaruje, a nakon ovog dogovora još smo uvjereniji i odlučniji da očuvamo proizvodnju u Diti“, kaže Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata Dite.

Tatjana Paunoski, službenica za odnose s javnošću Bingo d.o.o., navela je kako je riječ o prvom sastanku te da će u narednom periodu nastojati da na tržište plasiraju proizvode Dite po prihvatljivim cijenama.

"Pored činjenice što Fabriku deterdženata Dita podržavamo kroz plasman proizvoda na tržištu, odlučili smo da im pružimo i finansijsku podršku za proizvodnju stotinu tona deterdženata za suđe 3DE“, navela je Paunoski.

Hajrudin Kunalić, stečajni upravnik u Diti, navodi kako stečajni postupak ide svojim tokom i da je suština da se oživi proizvodnja i nađe novi strateški partner.

"Postoji volja Binga da pokaže kako je stečaj spas za novi život i proizvodnju. Cilj je da se Dita sačuva kao cjelovita fabrika, bez njenog rasparčavanja na proizvodne pogone“, kaže Kunalić.

Premijer Bego Gutić ponovio je kako se rekonstruisanim stečajem mogu oporaviti preduzeća, a da primjer Dite može poslužiti kao putokaz i radnicima TTU-a.

Podsjetimo i na riječi Senada Džambića, koji je nakon uspješne kupovine Interexa rekao: "Moramo punu podršku dati domaćim proizvođačima i boljem se nadati“.

Svoje riječi Džambić je potvrdio i na primjeru Dite, a nakon što proizvodi tuzlanske fabrike zauzmu svoja mjesta na policama na potezu će biti kupci.