Koridor 5C
168

Promjene u izgradnji poddionice kod Zenice: Tunel Pečuj će biti dug jedan kilometar

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Na poddionici Koridora 5C Klopče - Donja Gračanica, koja predstavlja najveće gradilište na autoputu, u toku su radovi na izgradnji tunela i vijadukta, ali i trase puta koja će predstavljati zeničku obilaznicu.

Vrijednost radova na izgradnji poddionice Drivuša - Klopče je 33,5 miliona eura, dok za Klopče - tunel Pečuj (Donja Gračanica) iznosi 107,8 miliona eura. Prema riječima voditelja radova na izgradnji tunela Pečuj Drage Franca, iako je prvobitno planirano da dužina tunela iznosi 870 metara, zbog problema s terenom, ona će iznositi blizu jednog kilometra.

"Do sada je iskopano 200 metara, a nadamo se proboju do kraja godine. Tunel Ričice bit će dug blizu 500 metara, a do sada je iskopana jedna trećina. Oba tunela se rade u složenim geotehničkim uslovima. Prva faza je iskop i stabilizacija, zatim se nanose mlazni beton, lukovi i mreže", kazao je Franc.

S obzirom na to da su radovi na iskopu desne cijevi tunela Pečuj krenuli ranije, do sada je iskopano 400 metara, dok je lijeva cijev dužine 210 metara.

Poteškoće u izgradnji tunela Pečuj predstavljaju kompleksna morfologija i geologija jer su skoro cijelom dionicom vidljiva klizišta, ali i položaj tunela, s tim da se iskop vrši prema dole, zbog čega dolazi do nakupljanja podzemnih voda koje se kasnije ispumpavaju pumpama.

Tehnički direktor firme Euroasfalt Enver Ajanović je istakao kako je projekt o izgradnji trase potpisan prošle godine te da se završetak radova očekuje u novembru naredne godine.

"Trasa se sastoji od 3 kilometra puta, dva vijadukta od 350 i 180 metara, mosta preko rijeke Bosne dužine 200 metara i dva tunela, od jednog kilometra i od 500 metara. Ovo je vrlo zahtjevna dionica, pogotovo na dijelu trase gdje imamo probleme s klizištem. Međutim, pronalazak rješenja za te dionice je pri kraju, imamo iskusne ljude i sve će biti završeno u roku", kazao je Ajanović.

Na izgradnji dionice angažovano je blizu 700 radnika, a radovi teku planiranom dinamikom bez obzira na vremenske uvjete. Firma Euroasfalt danas je organizovala posjetu studenata iz Mostara najvećem gradilištu na dionici Koridora 5C gdje su imali priliku da se uživo upoznaju s teorijskim dijelom nastave.

Direktor Javnog preduzeća Autoceste Federacije BiH Adnan Terzić u ranijim izjavama za medije je kazao kako je planom izgradnje predviđeno da tokom 2017. godine bude šest velikih gradilišta na Koridoru 5C, a ukupna investicija premašit će dvije milijarde KM.