Žepče i Maglaj
0

Projektom RAŽ-a i USAID-a planirano zaposlenje 52 osobe u teksilnom i IT sektoru

M. P.
Vrijednost projekta je oko 160 hiljada KM
Vrijednost projekta je oko 160 hiljada KM
Razvojna agencija Žepča (RAŽ) potpisala je ugovor o dodjeli sredstava za projekt Nove vještine za nove mogućnosti zapošljavanja, koji finansira USAID, kroz WHAM Activity program jačanja radne snage i pristupa tržištu.

Kroz projekt je planirana organizacija treninga radne snage za tekstilni i IT sektor u kojima će sudjelovati najmanje 74 osobe.

Vrijednost projekta je oko 160 hiljada KM, od čega je iznos granta 82.511 KM, dok na sufinansiranje aplikanata i doprinos kompanija sudionica u projektu ide iznos od 77.931 KM.

"Projekt će se implementirati od 1. septembra do 31. decembra ove godine i planirano je da se kroz njega obuče 74 nezaposlena polaznika, od kojih će 68 njih proći obuke za šivače i šestero obuke za grafički dizajn. Ono što je za svaku pohvalu jeste da će kroz obuke nova znanja i vještine steći 50 mladih osoba. Naime, obuke će se organizovati za nezaposlene osobe i studente završnih godina srednjih tekstilnih škola, te studente koji se obrazuju za zanimanje grafičkog i web dizajnera, a u saradnji sa srednjim školama u Žepču i Maglaju", kazala je Branka Janko, direktorica RAŽ-a, te dodala kako je projektom planirano da se zaposle 52 osobe.

Studenti koji prođu obuku u kompanijama, kaže Janko, imat će priliku osposobiti se za specifične radne operacije i zadatke prema potrebama kompanija i na taj način će postići radno mjesto i steći radno iskustvo.

USAID WHAM projekat pruža bespovratnu finansijsku i tehničku podršku izvozno orijentisanim malim i srednjim poduzećima u BiH iz sektora drvoprerade, metaloprerade, tekstilne industrije i informaciono-komunikacijskog sektora.