Forum u Žepču
0

Drvoprerada mora pratiti najnovije trendove u digitalizaciji

M. P.
8. Gospodarski forum održan je prošle sedmice u Žepču
8. Gospodarski forum održan je prošle sedmice u Žepču
Protekle sedmice, u organizaciji razvojne agencije Žepče (RAŽ), održan je 8. Gospodarski forum pod sloganom Wood is Good, a okupio je brojne goste iz javnog i privatnog sektora iz BiH, Hrvatske i Crne Gore.

Preko 80 učesnika imalo je priliku da razmijeni iskustva i prakse u primjeni digitalizacije u procesu proizvodnje i inovacije kao generator privrednog razvoja u svakoj od zemalja bez obzira na njen sadašnji razvoj.

Glavni fokus ovogodišnjeg Foruma bila je drvoprerađivačka industrija, kao profitabilna industrija koja je u dinamičnom trendu rasta i sa svakodnevnim izazovima u promjenjivim zahtjevima tržišta i ponašanja međunarodne konkurencije.

"Uspjesi dosadašnjih Foruma, koji su od samog početka imali međunarodni karakter, mjere se dolaskom preko 700 učesnika sa više od 100 govornika i prezentatora iz zemalja Jugoistočne Evrope i šire", kazao je načelnik Žepča Mato Zovko i poručio da je Gospodarski forum općine Žepče bio i ostao mjesto gdje se susreće javni i privatni sektor u međusobnom dijalogu za bolju budućnost.

Direktorica Razvojne agencije Žepče Branka Janko je istakla da su drvoprerađivači jedan od važnijih faktora privrednog razvoja u BiH i da je ovaj sektor, u godini pandemije, ostvario rast u izvozu namještaja za 3,1 posto više nego u 2019. godini.

"S druge strane, od nas se traži brza intervencija u kreiranju adekvatnih mjera podrške drvoprerađivačima, dostupnosti kvalitetnije i cjenovno prihvatljivije sirovine, kao i mjere sufinansiranja uvođenja standarda kvaliteta koji se traže u zemljama u Evropskoj uniji a omogućavaju drvoprerađivačima da nastave sa izvozom svojih proizvoda", istakla je Janko.

Program 8. Gospodarskog foruma 2021. godine bio je koncipiran u dvije panel diskusije. Tokom diskusije aktueliziran je problem nedostatka stručnih kadrova i potreba širenja tradicionalnih zanata jer bez znanja koje je neophodno za drvopreradu sami procesi digitalizacije ove industrijske grane gube smisao. Istaknuto je i da je ključ u stvaranju kvalitetnih kadrova, regulisanju zakonske regulative vezane za šume i gazdovanje istim, dobijanje neophodnih certifikata za šume bez kojih je domaći proizvod obezvrijeđen i nije dostupan na tržištu EU u mjeri koju zaslužuje.

Neki od zaključaka su da drvoprerada kao tradicionalna grana industrije mora pratiti najnovije trendove u digitalizaciji kako bi osigurala optimalan nivo konkurentnosti kako na domaćem tako i na ino tržištu, te da su inovacije, posebno one koje imaju najveći stepen primjenjivosti u privredi, jedan od glavnih elemenata razvoja moderne privrede, te je potrebno uložiti dodatne napore, a donatorska sredstva usmjeravati ka novim istraživanjima u cilju postizanja optimalne konkurentnosti.

U okviru druge panel diskusije razgovaralo se o temi umrežavanja i šta ono donosi sektoru drvoprerade u BiH. Cilj panela je bio skrenuti pažnju na prednosti umrežavanja na različitim nivoima, definisati mogućnosti i njihove prednosti i nedostatke (klasteri, udruženja, mreže).

Istaknut je izazov koji očekuje drvoprerađivače u narednom periodu, a tiče se ostvarenja e-normi u okviru kojih će biti nužno certificiranje, jer bez toga neće biti mogućnosti izvoza u EU.

Istaknuto je da se povećao izvoz, ali i da se povećao izvoz rezane građe dok se istovremeno domaći proizvođači susreću sa problemom nabavke upravo rezane građe.