Privredni bh. simbol
79

Prodaje se čuveni Granit iz Jablanice, industrijski gigant poznat u cijeloj Evropi

G. Š.
Prodaje se čuveni jablanički Granit, jedan od hercegovačkih privrednih simbola za kojeg se znalo u cijeloj Evropi, objavio je to stečajni upravnik u javnom oglasu za prodaju privrednog društva "Granit" d.d. Jablanica metodom prikupljanja pismenih ponuda.
Kako je navedeno u javnom oglasu privredno društvo "Granit" d.d. Jablanica se prodaje kao cjelina, sa svim pravima i obavezama koje ima na dan zaključenja Ugovora o prodaji preduzeća.

100 godina tradicije

Preduzeće se bavi eksploatacijom i preradom granita već skoro 100 godina i spada u red nekadašnjih giganata jugoslovenske industrije, a od jablaničkog granita su se gradile zgrade i trgovi širom Evrope.

Među prepoznatljivim građevinama od granita iz Jablanice su zgrada bečke Opere, Akademija nauka u Moskvi, Gradska vijećnica u Berlinu. Granit s ponosom ističe da su među brojnim projektima od njihovog kamena napravljeni plato KSC “Skenderija” u Sarajevu, glavna ulica Knez Mihajlova u Beogradu, Hotel Hayat u Beogradu, Sportski centar “Cibona” u Zagrebu, Trg bana Jelačića, ulice Titova i Ferhadija u Sarajevu, pješačka zona u Zrenjaninu, pješačke zone i trgovi u Kragujevcu, te metro u Budimpešti.

Eksploatacija kamena se vrši na eksploatacionom polju u Općini Jablanica, ukupne površine 114,30 hektara.

Potpisivanjem Ugovora stiče se pravo na zaključenje Ugovora o koncesiji za eksploataciju arhitektonsko-građevinskog kamena na period od 30 godina.

Stečajna dugovanja preko 20 miliona KM

Nominalni iznos stečajnih dugovanja, dugova stečajne mase i troškova stečajnog postupka, u skladu s usvojenim Stečajnim planom, koji se treba namiriti iz kupoprodajne cijene iznosi 20.533.813 KM.

Realizacijom stečajnog plana kupac stiče 100 postotno vlasništvo nad društvom, a pravo učešća u postupku prodaje imaju pravna i fizička lica koja dostave pismenu prijavu, najkasnije do 8. maja 2023. godine.

Za uvid u dokumentaciju ili za dodatne informacije zainteresirana lica se mogu obratiti direktno na adresi privrednog društva u Jablanici, ili putem e-maila: [email protected], te putem telefona na broj 036/752-367.

Ponuđači su, na ime učešća u postupku prodaje, dužni uplatiti depozit od 10.hiljada KM, na žiro-račun društva broj 1346-7310-0678-1461, ili isti iznos u stranoj valuti u protivrijednosti KM prema srednjem kursu Centralne banke BiH na dan uplate, na devizni račun društva, SWIFT: IKBZBA2XXXX, IBAN CODE: BA39, broj računa 1342-0812-0010-5361, otvorenih kod ASA Banke d.d. Sarajevo, sa naznakom "Depozit za učešće – po Javnom oglasu za prodaju društva".

Ponuđačima koji ne zaključe Ugovor o kupoprodaji društva, uplaćeni depozit će biti vraćen.