Privreda
15

Predstavnici Državnog investicijskog fonda Dubaija posjetili Agrokomerc: Moguća ulaganja u nekoliko sektora

Piše: M. Ć.
(Foto: Klix.ba)
Nakon ostvarivanja kontakta sa Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, predstavnici državnog investicijskog fonda Dubaija - Investment Corporation of Dubai (ICD), posjetili su ovog vikenda nekadašnjeg velikokladuškog prehrambenog giganta Agrokomerc, s ciljem potencijalnog ulaganja u postrojenja ove firme i pokretanja proizvodnje.

Kako doznajemo, potencijalni investitori iz Dubaija iskazali su interesovanje za pokretanje proizvodnje u brojnim kompleksima Agrokomerca, a tokom posjete postrojenjima Agrokomerca nastojali su dobiti što više informacija o nekadašnjem prehrambenom gigantu: starosti opreme, postojanju programa za pojedine proizvodne cjeline, stanju elektromreže, te brojnim drugim pitanjima.

Iskazan je i interes za ulaganja u sektor mesne industrije, te proizvodnju biskvita.

Iz Vlade Federacije koja je većinski vlasnik Agrokomerca potvrdili su da se radi o jednom od najznačajnijih investitora, čiji bi eventualni ulazak u Agrokomerc mogao vratiti nekadašnju slavu kompaniji.

"U posljednjih godinu dana čini se sve kako bi se u funkciju stavili kapaciteti Agrokomerca. Ovaj investitor je veoma ozbiljan i mislimo da s njihove strane vlada interes zato što oni u Zaljevu nemaju proizvodnje hrane zbog pustinje, a potrebne su im velike količine za hotele, supermarkete, itd.", istakao je Suvad Osmanagić, savjetnik federalnog premijera, koji je bio i u ulozi domaćina arapskoj delegaciji.

Sa njim se složio i Ermin Mujić, direktor Agrokomerca.

"Po mome saznanju ovo su jedni od najozbiljnijih investitora koji su do sada dolazili u Veliku Kladušu", istakao je Mujić.

Gosti iz Dubaija, prilikom obilaska Velike Kladuše, posjetili su i hotelski kompleks Stari grad, a domaćini su izrazili nadu da bi i ovaj turistički potencijal mogao privući pažnju arapskih biznismena. U pratnji arapske delegacije u Krajini bio je i direktor BBI banke Amer Bukvić.

Investment Corporation of Dubai (ICD) predstavlja državni investicijski fond Dubaija koji vrši ulaganja u oblast financijskih usluga, prijevoza, energije, industrije i nekretnina. Da se radi o značajnom investitoru govori i činjenica da je u maju mjesecu Fond preuzeo vlasništvo nad nautičko-turističkim kompleksom za marine i mega jahte Porto Montenegro u Crnoj Gori, u što su uložili nekoliko desetaka miliona eura, a riječ je o prvoj velikoj direktnoj stranoj investiciji pokrenutoj nakon obnove crnogorske nezavisnosti.

Koliko su investitori iz Dubaija ozbiljni u svojim nakanama kada je u pitanju Agrokomerc, pokazat će naredni period, no bilo kako bilo, ukoliko žele privući investitore, nadležne vlasti morat će normalizirati stanje i uspostaviti jasnu viziju oko Agrokomerca. Prije svega, sanirati ogromna dugovanja firme po različitim osnovama, spriječiti daljnju prodaju imovine u bescijenje, zaštititi nekretnine izvan granica BiH, te se odlučiti o modelu prodaje.

Trenutno, Agrokomerc ima 250 uposlenika, od čega je 112 radno angažovano.