Komentari (30)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Treba i kod nas minimalno na 150.000KM ako ne i na 200.000KM. Jer čovjek je u pravu. Puno obaveza za mali promet
nije tacno i nije istina , svi trebaju biti u pdv-u i kafići piljare trafike .... sva roba koja je ušla u obrt ulazi sa pdv-om i treba da izlazi sa pdv-om uzmi u obzir kafic jedan vlasnik ima 1 ili 2 zaposlena nije u pdv jer ne prikazuje stvarni promet i ne isplaćuje punu platu na banku i kod njega je kafa 1KM i imaš sivu ekonomiju a imaš firmu koja ima poslovne jedinice i pdv je u svakoj i njegova kafa je 1km sa pdv državi dio od toga znači nije 1 marka itd ....
mogao bih ti o pdv pričati danima i pisati esej o ulaznom i izlaznom pdv Al sve to imaš na Google pa sjedi i pročitaj mislim da nema bolje i korisnike stvari
Ovo je odlican prijedlog, nadam se da ce vladajuci imati sluha za ovo jer realno 50.000 sad i 50.000 prije 10-15 godina nije isto.
slažem se
Gradjani nemaju nikakve koristi od PDV-a. Imaju birokrate i partijaši.
Samo neko ko nije poduzetnik ili bolje receno neko ko nema nista pametno da kaze, progovori tako nekakvu glupost. Svi bi trebali u pdv sistem da ulaze, jer tako bi se lakse suzbila siva ekonomija ( smanjila bi se)
Mora stanovnistvo skontati da oni su ti koji placaju krajnji PDV.Ne poslodavci,trgovine,ugostitelji i sl. Trgovine su samo posrednici u proslijeđivanju Poreza na doda(t)nu vrijednost,dakle razliku koju su dodali. Zato treba uzimati svaki racun,a svaki ne izdati racun znaci da taj PDV gazda zadrzava za sebe i nije ga proslijedio drzavi.
skuplje u piljari nego u bingu, a piljara nijeu pdv a bingo jest.
Korisnije bi bilo da su fiskalne kase oslobodili sve one subjekte koji sve uplate i isplate vrše virmanom, tj preko banke. Tu nema utajenih računa, nema storniranja koje se ne vidi jer pare moraju nazad, itd. Ali što bi to, vlasti i njihovim dupeliscima odgovara siva zona, pa u tom smjeru ide i Stevandićev prijedlog, da olakšaju neizdavanje i storniranje računa svojim poslušnicima u piljarama, kafićima i drugim objektima gdje se to i sad redovno radi.
Za obrt kazna od inspekcije od 100 do 1000km a firma koja je u pdvu od 1000 do 10000.A svi placaju pdv :)
Šupljak nepismenih dupelizačkih uvlakača.
Znaci ako kupujem uslugu od male firme mogu dobiti bez PDV?
Najbolje rješenje za suzbijanje sive ekonomije je to da svi budu u Pdv sustavu. Onda bi i mali obrti kucali sve račune i u konačnici i njima bi bilo bolje, prikazivali bi sav promet i bilo bi im lakse dobiti kredite za širenje poslovanja sto je sada sa obrtom od 50 tisuća prometa nemoguce a pdv bi u konačnici plaćali kupci ne obrtnici. Jedino bi porez na dobit bio dodatni trošak ali to je mala cijena za pristup bankovnim kreditnim linijama za širenje posla
radim povremeno i zaradim nekih 1500. Mogu izdati racun u Wordu jer nemam par poslova, ali ne, mora 700 KM za kasu koju nikad necu koristiti, jer tako zakon kaze. Hocu sam da vodim svoju evidenciju, ali ne, moram platiti knjigovodju. Gdje god krenes iskomplikovali process da nemas vremena raditi nego samo njihove zelje ispunjavati. Ustedis zivce i vrijeme kad radis na crno. E da, i nesto cak i para.
U Srbiji je PDV 20%, a kod nas 17%, zato je kod njih prag 150.000 maraka a kod nas 50
Da nam je normalan sistem i mentalitet ovo bi bilo ok, ali nama ovo ne treba nego svi da budu u pdvu i svi da ga plaćaju.
Zašto ne bi bili svi u PDVu? Nije to neka velika stvar. Ako kupim nešto za 100+pdv=117 i prodam za 130+pdv=152, vratim 17 i samo je razlika 5 KM, oko 3%. Tako bi se suzbijalo crno tržište u korijenu.