Obratila se vlastima
64

Predsjednica Sindikata trgovine o ukidanje neradne nedjelje u Sanskom Mostu: Sramno negiranje činjenica

B. R.
Sanski Most (Foto: R. D./Klix.ba)
Sanski Most (Foto: R. D./Klix.ba)
Predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine (STBiH) Mersiha Beširović obratila se vlastima Sanskog Mosta nakon što su poništile odluku o neradnoj nedjelji.
Dopisom vijećnicima i načelniku Farisu Hasanbegoviću (SDA) je poručila da je nezadovoljna ovom odlukom te da su zanemarili radnička prava.

"Potpuno ste zanemarili činjenicu da je odlukom o radnom vremenu iz aprila 2021. garantovano osnovno ljudsko i radničko pravo na slobodno vrijeme, i to ogromnom broju radnika. Tu odluku ste poništili, pozivajući se na stav Ministarstva trgovine Federacije Bosne i Hercegovine iz prošlog saziva, koje je sa druge strane vrlo sramno negiralo činjenicu da tržište čine i radnici, a ne samo kapital i roba, što ste nažalost učinili i vi ovim potezom", konstatovala je Beširović.

Podsjetila je da, kako je navela, tržište ne bira vijećnike i načelnike, već da to rade građani od kojih je veliki broj zaposlen u trgovini i koji su izuzetno cijenili privilegiju da nedjeljom i praznicima budu sa svojim porodicama. Tvrdi da su radnici razočarani ukidanjem odluke o neradnoj nedjelji.

NiP-ov vijećnik u Sanskom Mostu Jasmin Muiačić smatra da je isključivo riječ o političkoj odluci većine koju čine SDA i NES, tj. kako bi se poništila odluka prethodne većine u vijeću. Napomenuo je da je bio inicijator o uvođenju neradne nedjelje. Napomenuo je da je odluka o neradnoj nedjelji donijeta u nekoliko lokalnih zajednica širom Bosne i Hercegovine.