Na potezu parlament
12

Predložen znatan rast novčane kazne za kršenje neposredne kontrole cijena u FBiH

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici utvrdila prijedlog izmjena Zakona o kontroli cijena kojim je predviđen rast novčane kazne za one koji ne budu poštovali mjeru neposredne kontrole cijena.

Kako su saopćili iz entitetske vlade, izmjene ovog zakona je predložilo Ministarstvo trgovine FBiH te su ove izmjene upućene u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku.

Napomenuli su da je Zakon o kontroli cijena donesen 1995. godine, a da su njegovim izmjenama iz 2008. propisane minimalne kazne, a za koje su konstatovali da nisu davale rezultate.

Poručili su da se predloženim izmjenama ovog zakona nastoji postići preventivni i represivni učinak na prekršitelje, tj. na pravna i fizička lica koja ne poštuju mjere neposredne kontrole cijena.

Predloženim izmjenama bi pravno lice kao prekršitelj trebalo plaćati 6.000 KM, umjesto dosadašnjih 1.000 KM, a gornja granica umjesto dosadašnjih 10.000 KM iznosila bi 30.000 KM. Da bi ove izmjene zakona stupile na snagu, potrebno je da ih usvoji Parlament FBiH.