Privreda
0

Potpisan sporazum s Etihadom: Umjesto JAT-a od danas leti Air Serbia

SRNA
Foto: Blic.rs
Foto: Blic.rs
Srpska nacionalna aviokompanija JAT Airways i emiratski Etihad potpisali su danas Sporazum o strateškom partnerstvu, kojim će JAT promijeniti naziv u Air Serbia.
Foto: SRNA
Foto: SRNA

Sporazum su u Beogradu potpisali prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i direktor Etihada James Hogan, u prisustvu ministra finansija i privrede Srbije Mlađana Dinkića.

Etihad će kupiti 49 posto JAT-a, koji nakon 66 godina postojanja ide u historiju, a država će, sa 51 posto udjela, ostati većinski vlasnik nacionalnog avioprijevoznika.

Predviđeno je da Etihad uloži 100 miliona dolara u zajedničku kompaniju, a toliko će investirati i država Srbija.

Nova aviokompanija Air Serbia imat će 14 novih destinacija i letjet će na ukupno 41 destinaciju, tako da će udvostručiti ili utrostručiti broj letova koje je imao JAT.

Air Serbia će imati tri menadžera iz Etihada, bit će bez dugova, preuzet će 150 pilota, bit će raspisan konkurs za još 50, a pominje se i kupovina deset novih aviona do kraja godine.

Prema projekcijama, nova kompanija mogla bi da ima 22 aviona, letovi će većinom spajati republike bivše Jugoslavije i Evropu sa Bliskim istokom, Australijom i Amerikom.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

JAT se od devedestih godina prošlog vijeka neprestano zadužuje i ima kredite veće od 250 miliona eura. Trenutno ima 1.200 radnika od kojih je, prema procjenama, čak 800 višak.

Dugovi i višak zaposlenih ostat će kao otvoreno pitanje, ali je država Srbija, kako se najavljuje, spremna da i to riješi. Preteča JAT-a je aviokompanija Aeroput, osnovana 1927. godine, a dvije decenije kasnije, preimenuje se u Jugoslovenski aerotransport – JAT i ubrzo postaje lider Balkana sa direktnim prekookeanskim letovima za Ameriku i Australiju.

Etihad je jedna od najboljih aviokompanija u svijetu, ima 77 aviona i 10 milona putnika godišnje, a stručnjaci očekuju da će dolazak te kompanije značiti više linija i jeftinije karte.

Saobraćaj obavlja ka 94 odredišta na Bliskom istoku, u Africi, Evropi, Aziji, Australiji i američkom kontinentu sa flotom od 77 aviona Airbusa i Boeinga.

Etihad ima 29 postp vlasničkog udjela u njemačkom Air Berlinu, 40 postp u Air Sejšelima, oko tri posto u Air Lingusu, devet posto u kompaniji Virgin Australija, a u toku je preuzimanje 24 posto indijskog Jet Airwaysa .