Potpisivan ugovor
86

Od aprila kreću direktni letovi iz Mostara za Beograd po cijeni od 56 eura

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Iz Mostara u aprilu kreću direktni letovi za Beograd, a zračnu povezanost Mostara sa prijestolnicom Srbije garantuje ugovor koji je danas potpisan u Gradskoj vijećnici Mostara uz prigodnu svečanost.

Ugovor su potpisali čelni ljudi Grada Mostara, Air Serbia i Aerodrom Mostar najavljujući novu eru zračnog saobraćaja za Hercegovinu.

Direktor Aerodroma Mostar Marko Đuzel kaže kako je potpisivanjem ovog ugovora zaokružena čitava priča Minhen, Zagreb, Rim i Beograd.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

"Kad mi kažemo da se rijetko koji aerodrom može pohvaliti sa tim, nije to prepotentno, jer ova četiri huba puno znače. Beograd ima 80 destinacija prema zapadnoj Europi i Americi, a taj tranzitni segment za naše putnike puno znači", rekao je Đuzel.

Naglasio je da Mostar sad ima šest dogovorenih izravnih destinacija, što je rekord, jer mostarski aerodrom nikada nije imao više od tri redovna leta.

Direktor za komercijalu i strategiju Air Serbia Boško Rupić je naglasio da će letovi za Mostar kretati ponedjeljkom, petkom i nedjeljom.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

"Letovi su postavljeni sredinom dana, što omogućuje dobru vezu s destinacijama u cijeloj Evropi, od zapada preko jugoistoka. Za nas je ovo nastavak širenja prometa u regiji, a Mostar je 17. destinacija na području bivše Jugoslavije prema kojoj letimo. Očekujemo da će ovdje biti dosta putnika na direketnoj liniji, ali i onih koji preko Beograda putuju dalje", rekao je Rupić.

Naglasio je da su karte od jutra dostupne u prodaji, a cijena istih u jednom pravcu je 56 eura dok za povratnu kartu treba izdvojiti 104 eura.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić je kazao kako je ovo veliki uspjeh za mostarski aerodrom koji se trogodišnjim radom nastojao oživjeti, a sada je povezan sa čitavim svijetom.

"Ovo je četvrti hub koji smo najavljivali, iako su ambicije s početka projekta bile puno skromnije. Prije tri godine razmišljali smo kako aerodrom vratiti na mjesto gdje treba biti, da bude generator razvoja Mostara i Hercegovine, a tada su ambicije bile puno manje. Danas sa zadovoljstvom mogu reći da smo napravili očekivani rezultat. Tri godine rada i truda, od Uprave Aerodroma, preko Gradske uprave, vijećnika, viših razina vlasti, rezultirale su time da imamo četiri jaka i važna čvorišta, Rim, Beograd, Zagreb i Minhen, što znači da smo povezani sa čitavim svijetom. To je nebrojen broj gradova u čitavom svijetu s kojima će Mostar od aprila biti povezan", rekao je Kordić.

Ministrica prometa i veza u Vladi FBiH Andrijana Katić je kazala kako je ovo veoma značajna priča Mostar i Hercegovinu, ali i cijelu Federaciju BiH.

"Drago mi je što smo sudjelovali u realizaciji ovog projekta, tako što smo u 2023. godini osigurali milion i 300 hiljada KM za subvencije za letove. Nećemo se zaustaviti na tome, u 2024. godini predvidjeli smo sredstva za unapređenje avioprometa u iznosu od sedam miliona KM", rekla je ministrica Katić.

Podsjetimo da je prije nekoliko dana potpisan i ugovor između Aerodroma Mostar, Grada Mostara i aviokompanije SkyAlps koja će obavljati direktne letove za Minhen, Rim, Veronu i Bari tokom ljetnog reda letenja dva puta sedmično, počevši od kraja aprila.

Očekuje se da će novim zračnim linijama mostarski aerodrom konačno doživjeti procvat te ostvariti oko 50 hiljada putnika, što bi bilo više od duplo nego lani kad je zabilježeno 20 hiljada putnika.