UPFBiH o "korona-zakonu"
106

Pandurević: Privredi treba tri litra krvi, a vlada daje tri decilitra nesigurna koja je krvna grupa

R. D.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Udruženja poslodavaca Federacije BiH nije za onakav Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica kakav je Vlada FBiH posla u hitnu parlamentarnu proceduru.
Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca FBiH, kaže kako aktuelni tekst stabilizacijskog zakona izgleda tako kao da pacijenta u kritičnom stanju kojem je hitno neophodna transfuzija tri litra krvi Vlada liječi s tri ili četiri decilitra krvi, a da nije sigurna da li je pogodila pravu krvnu grupu.

"Ovo je treći set mjera i koji Vlada FBiH usvaja i svaki je bolji od prethodnog. To je činjenica i ovaj ima svoje određene kvalitete, ali je problem što je predviđeno nedovoljno. Ovdje se treba djelovati 'ljuta trava na ljutu ranu", kaže Pandurević napominje kako nije vrijeme za zadovoljavanje partikularnih interesa.

Kaže kako treba povlačiti takve poteze jer je bolje da izgubimo nokat, nego ruku od lakta.

"Vlade na različitim nivoima moraju isplaćivati naknadu onima koji ne rade zbog zabrane rada. To se i sa pravnog, moralnog i bilo kojeg aspekta podrazumijeva. Svakom ko zatraži treba dopustiti moratorij na uplatu poreza i doprinosa, ali da se poslije tri mjeseca napravi saldo i po padu prihoda subjekat bi dobio toliki i otpis obaveza", predlaže Pandurević.

Poslodavci smatraju da je jako važno doći do sporazuma, da li u socijalnom dijalogu s sindikatima ili Vladom, ili u formi lex specialis rješenja, kojem bi se određena prava i instituti iz radnog odnosa privremeno obustavili.

Prikupiti potreban novac za ove mjere nemoguće je bez općeg društvenog koncenzusa, ali i da sve strane preuzmu dio tereta na sebe. Pandurević kaže da je neophodno ići u drastične rebalanse budžeta na svim nivoima.

"Siguran sam da se na taj način u budžetu FBiH može naći između 350 i 500 miliona KM. U budžetu KS sigurno se može naći 200 miliona, u drugim kantonalnim budžetima 100 do 150 miliona ukupno. Postoje sredstva od oko 100 miliona KM u Razvojnoj banci, oko 100 miliona u Fondu za nezaposlene, a sigurno postoji i opcija pomoći međunarodnih institucija, kao i vanjskog zaduživanja", pojašnjava Pandurević.

Kaže kako niko nikad u Udruženju poslodavaca nije ni pomislio da predloži smanjenje penzija, kao način pribavljanja potrebnih sredstava, te navodi kako je to nedobronamjerna glupost.

Pandurević smatra da bi eventualno kresanje kapitalnih investicija i cestogradnje trebalo izbjeći ako postoji bilo kakva druga mjera.

Udruženja poslodavaca FBiH ovih dana sindikatima je poslalo prijedlog privremenog socijalnog sporazuma po kojem bi poslodavci garantovali da neće biti otpuštanja radnika. Radnici bi se odrekli djela naknada plata i prihvatili bi mogućnost da se plata koriguje shodno ostvarenom prihodu, a Vlada bi se obavezala da se iz svojih sredstava plaća naknadu kako se ne bi radnici otpuštali.

"S današnjim podacima 15 hiljada ljudi je već izgubilo posao, bojimo se da za mjesec ili mjesec i po taj broj neće preći 60 hiljada", zaključio je na kraju našeg razgovora Pandurević.