Privreda
0

Održan prvi specijalizirani seminar za bh. agronome

D. Be.
U organizaciji firmi Berry Project doo Bihać i Natural Food doo Sarajevo, nedavno je održan prvi specijalizirani seminar za bh. agronome, pod nazivom "Savremene tehnologije u ishrani bilja".

Izlagači na Seminaru bili su predstavnici firmi Vitakemija doo Zadar, Siriac s.r.l. Italija zatim Fertinagro Biotech S.L. i Zoberbac S.L. Španija.

Seminaru su prisustvovali i stručnjaci iz cijele BiH, Hrvatske, Srbije, Italije i Španije, a obradjene su važne teme poput proizvodnje i primjene organskih i organomineralnih đubriva nove generacije.

Cilj seminara je edukacija učesnika o značaju i primjeni savremenih sredstava za ishranu bilja, organskih i organomineralnih djubriva, te o rezultatima koji su ranijom primjenom istih postignuti u voćarstvu, povrtlarstvu i ratarstvu.

Riječ je o novom, "less is more" pristupu primjene gnojiva, savremenih preparata koji prije izlaska na tržište prolaze brojna, dugotrajna testiranja, kako bi kao finalni proizvod unaprjeđivali mikrofloru i faunu, a u svrhu boljeg kvaliteta i većih prinosa gajenih kultura. Na seminaru je istaknuto kako su na ovaj način u preoteklom periodu znatno povećani kvaliteta i prinosi jagode, borovnice, maline, ali i grožđa masline i citrusa, žitarica i krompira. Istovremeno je smanjeno zaslanjivanje i unos teških metala u zemljišta, što je bila redovna nuspojava klasičnih mineralnih djubriva. Stoga, kako su učesnici seminara zaključili, kupovina premijum gnojiva u trenutnom vremenu krize, zapravo je najisplativije rješenje, dugoročno gledano.

Zanimljivo je istaći kako pomenuti izlagači iz Italije i Španije upošljava ju više od 400 agronoma, koji stoje na raspolaganju svojim klijentima. Njihovo znanje i iskustvo sada je na raspolaganju našim agronomima i proizvođačima.