FERK
0

Odluka o cijeni električne energije iz bilančnih viškova

FENA
Regulatorna komisija za električnu energiju u Federaciji BiH (FERK) danas je donijela odluku po kojoj će Elektroprivreda BiH 400 GW sati bilančnih viškova električne energije prodavati Elektroprivredi HZ HB po cijeni od 48,49 eura za MW sat.

Iako je ta cijena za dvadesetak eura niža od zahtjeva Elektroprivrede BiH, predsjednica FERK-a Đulizara Hadžimustafić istaknula je da ovom FERK-ovom odlukom nisu ugroženi ni interesi Elektroprivrede BiH niti građana Federacije BiH.

„Ova cijena je u rasponu tržišne cijene, koja se sastoji iz više komponenata i najviše jedinične cijene električne energije najskupljeg bloka u Termoelektrani Tuzla“, istaknula je Hadžimustafić, dodavši kako to znači da će Elektroprivreda BiH i po ovoj cijeni ostvarivati profit, a Elektroprivreda HZ HB neće morati povećavati cijenu električne energije za kućanstva.

FERK će kvartalno sagledavati realizaciju elektroenergetske bilance i današnje odluke, jer je ovo godina recesije i moguće je očekivati promjene potrošnje električne energije, što može rezultirati i promjenama cijena električne energije na tržištu, zaključila je predsjednica FERK-a.

Iz Elektroprivrede HZ HB najavljeno je da će se o ovoj odluci očitovati sutra nakon sjednice Upravnog i Nadzornog odbora.